‘’Bessarabian nights“: romanul unei moldovence care va fi lansat în inima Londrei

mold03

Stela Brînzeanu este moldoveanca care de 14 ani își trăieşte aventura londoneză.  Are 32 de ani și este originară din satul Mereșeni, raionul Hâncești. Mai nou, va lansa un roman în inima Londrei despre o tânără moldoveancă migrantă.

Stela a studiat italiana-engleza la Universitatea de Stat din Moldova. La sfârșitul primului an de facultate a plecat în Londra, în cadrul unui schimb de experiență la colegiul din Brighton. După o lună, s-a indrăgostit de capitala engleză și a decis să rămână acolo pentru a continua studiile. I-au trebuit 4 ani ca să strângă bani pentru studii. A lucrat ca chelneriță și traducător de română-engleză. Apoi a urmat facultatea de jurnalism și producție TV la Universitatea Westminster.

În 2009 Stela fondează revista ‘’Pro-Diaspora’’ pentru toţi moldovenii de peste hotare. Însă în tot acest timp şi-a păstrat marele vis: de a scrie o carte. De dragul acestui vis, tânăra a lăsat jobul și a început a scrie. „Toată viaţa mi-a plăcut să scriu, ţineam un jurnal personal, dar  păstram notiţele pentru mine. “, spune Stela.

După 2 ani, visul tinerei este pe cale să se împlinească. Luna aceasta va vedea lumina tiparului romanul ‘’Bessarabian nights“ (‘’Nopţi basarabene“). Romanul este povestea unei tinere moldovence, Larisa Bulat, care pleacă la Londra în căutarea unei vieţi mai bune. După anumite situaţii, pietena sa este răpită și Larisa se întoarce să o găsească. Tema de bază a romanului este traficul de fiinţe umane, legată strâns şi de problema migraţiei în Moldova. Este o poveste inspirată din copilăria Stelei. Pentru a se documenta, tânăra a solicitat şi informaţii de la reprezentanţii Organizaţiei Internaționale pentru Migrație.

‘’Cu acest roman, vreau să generez o dezbatere, pentru că e foarte uşor să enumerăm cauze şi să arătăm cu degetul. Dar haideţi să vedem cum stau lucrurile în realitate, ce context cultural şi social condiţionează răspândirea acestui fenomen. Ce facem cu violenţa, cu alcoolismul? Cred că statul nostru ar trebui să investească mai mult la acest capitol, pentru că de aici încep problemele“, spune Stela.

Lansarea romanului este un eveniment important, un act de mândrie față de tânără şi de recunoaştere a unei probleme, în forma în care aceasta ar putea fi înţelească mai bine. Această lansare va avea loc la Londra, spre sfârşitul lunii martie.

      Articole recomandate