Artista din Moldova care a ajuns pe marile scene ale lumii: „Pianul îmi permite să-mi exprim dragostea de muzică“

Originară din Moldova, Mariana Izman (33 de ani) este stabilită în Olanda şi predă la o prestigioasă şcoală de muzică din Marea Britanie.

646x404

Cu zeci de ani de muncă-n spate şi mii de aplauze adunate pe scenele din Olanda, Rusia, Belgia, SUA sau din Orientul Mijlociu, pianista mărturiseşte că i-ar fi plăcut să cânte şi la violoncel sau la clarinet. Totuşi, este recunoscătoare pianului, pe care l-a îndrăgit de la cinci ani, pentru faptul că poate înlocui o întreagă orchestră şi că poate cânta mai multe voci simultan.

S-a aşezat la pian când nu avea nici cinci ani, la şase a fost admisă la Liceul „Ciprian Porumbescu”, iar la 18 (după un an făcut la Academia de Muzică din Chişinău) – la Conservatorul din Amsterdam. L-a absolvit în 2002, iar din 2010 ea însăşi predă pianul la prestigioasa Şcoală „Yehudi Menuhin” din Marea Britanie.

home

Este laureată a multiple premii internaţionale, a lansat două CD-uri cu lucrări de Schumann, a înregistrat ambele sonate pentru pian de Serghei Rahmaninov, a susţinut mai multe spectacole cu Orchestra de Cameră a Olandei şi nu ratează nicio ocazie de a evolua acasă, ca un tribut plătit familiei, profesorilor şi prietenilor de la Chişinău.

Moldoveancă prin naştere, olandeză prin vocaţie, pianista Mariana Izman îşi trăieşte viaţa consecvent şi cu pasiune. Pentru că, zice ea, „viaţa mea e muzica”. Acum ea ne ducem faima în întreaga lumea fiind foarte apreciată în ţările europene şi în întreagă lume.

      Articole recomandate