Anul 2014 – declarat anul lui Dumitru Matcovschi

Dumitru Matcovschi

2014 a fost declarat anul  poetului Dumitru Matcovschi. O decizie în acest sens a fost luată de membrii Cabinetului de miniștri.

Toate meritele deosebite ale poetului sunt nemăsurabile şi în acest an am putea să arătăm cel puţin o parte din respect faţă de poet„, a declarat Premierul Iurie Leancă.

Poetul Dumitru Matcovschi s-a stins din viață pe 26 iunie, la vârsta de 73 de ani. În ultimele săptămâni poetul a fost internat la spital, suportînd o intervenţie chirurgicală pe creier. Tumoarea cerebrală de care suferea este o consecinţă a unui accident rutier produs acum 24 de ani.

Anterior, primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă a propus în cadrul şedinţei Consiliului Municipal Chişinău ca o stradă şi o instituţie de învăţământ să poarte numele poetului Dumitru Matcovschi.

Poetul Dumitru Matcovschi este dețănătorul a mai multor titluri și distincții de onoare, printre care și titlul de Scriitor al Poporului (1989), cavaler al Ordinului ‘’Steaua României’’ în grad de comandor (2000), cavaler al ‘’Ordinului Republicii’’.

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate