Alfă care sunt greşelile care trebuie evitate la schimbarea carierei

Schimbarea domeniului de activitate nu este niciodată un lucru uşor. Jumătate din cunoscuţi ar spune că ţi-ai pierdut minţile, în vreme ce head-hunterii ar decreta că nu vei mai lucra niciodată. Dar pentru mulţi dintre cei epuizaţi, plictisiţi sau cu talente pe care nu au avut şansa să le arate, schimbarea carierei este singura soluţie de a evita să o ia razna.

Specialiştii de la site-ul de resurse umane Monster.com recomandă ca, indiferent de ce strategie de schimbare a carierei aplici, să eviţi următoarele 10 greşeli.

1. Nu-ţi căuta de lucru într-un domeniu necunoscut

Nimic nu este mai rău decât să te arunci cu capul înainte. Asigură-te că nu „evadezi” într-un domeniu la fel de nepotrivit ca cel în care lucrezi acum. Autoevaluează-te temeinc înainte de a face acest pas.

2. Nu te uita la domenii pe val, decât dacă ţi se potrivesc

Nu încerci să încapi în costumul de haine mai mic al vărului tău, atunci de ce să te angajezi într-un domeniu, doar pentru că lui îi merge bine? Cei care vor să te ajute îţi pot îndruga verzi şi uscate. În loc să aplici sugestiile lor, mai bine analizează propriile opţiuni. Decide ce vrei să faci cu adevărat. Atunci când intri într-un domeniu nou , doar pentru că este pe val, riscul epuizării este foarte mare .

3. Nu intra într-un domeniu, doar pentru că unui prieten îi merge bine acolo

Obţine informaţii detaliate cu privire la noile domenii din discuţii cu alte persoane sau cercetare online. Discutând cu prietenii, colegii sau membri ai familiei este un mod distractiv de a afla detalii despre cum e să lucrezi în alte domenii.

4. Nu te limita doar la oportunităţile pe care le ştii

Extinde gama de domenii care ţi s-ar putea potrivi. Citeşte alte profiluri de job-uri şi explorează noi domenii de carieră, precum cele din testele de auto -evaluare.

5. Nu lăsa banii să fie factorul decisiv

Dacă locul de muncă nu ţi se potriveşte, nici toţi banii din lume nu te vor face fericit. Nemulţumirea la locul de muncă şi stresul reprezintă principala problemă a adulţilor care lucrează. Iar, de cele mai multe ori, cei care schimbă cariera câştigă mai puţin atunci când intră într-un domeniu diferit.

6. Exprimă-ţi frustrarea şi nu fă acest pas de unul singur

Dacă vrei să îţi schimbi cariera, atunci ar fi momentul potrivit să vorbeşti despre acest lucru cu alte persoane, exceptându-l pe şeful tău. Prietenii, familia şi colegii trebuie să ştie ce se întâmplă cu tine pentru a te putea ajuta să ai acces, de exemplu, la job-uri care nu sunt disponibile publicului larg.

7. Nu te întoarce la şcoală, decât dacă eşti sigur că te ajută

Nu poţi fi niciodată prea bătrân pentru un internship sau o experienţă de voluntar pentru a o lua de la capăt într-un domeniu nou. Sunt multe modalităţi de a dobândi experienţă într-un alt domeniu fără să te coste altceva decât timp. Dar o nouă diplomă nu îţi garantează neapărat accesul într-un domeniu nou. Înainte de a te începe noi cursuri, asigură-te că nu le faci degeaba.

8. Fii atent la agenţiile de recrutare

Ai grijă să îţi alegi o agenţie de recrutare care să răspundă nevoii tale. Vezi la cine au apelat alte persoane cu experienţă în domeniul în care vrei să lucrezi sau cunoştinţele care au reuşit să-şi schimbe cu succes domeniul. Caută o agenţie de recrutare care ştie să fie creativă atunci când plasează persoane care vor să-şi schimbe cariera şi nu dintre acelea care se concentrează doar pe promovarea în acelaşi domeniu a candidaţilor.

9. Nu te aştepta ca un consultant de carieră să îţi spună în ce domeniu să lucrezi

Consultanţii specializaţi în resurse umane sunt doar nişte îndrumători. Ei îţi pot scoate la iveală talentele şi visele profesionale de mult îngropate dar decizia îţi aparţine.

10. Nu te aştepta ca schimbarea de carieră să se întâmple peste noapte

O schimbare radicală de carieră durează de regulă între şase luni şi un an. Schimbarea domeniului de activitate este însă unul dintre cele mai revigorante lucruri pe care le poţi face. Este ca şi cum ai fi din nou tânăr.

      Articole recomandate