Află cum a ajuns Moldova în Irlanda! Produse moldoveneşti cumpărate din occident

Sergiu (31 de ani) și Natalia M. (29 de ani) au plecat de acasă în 2001 să lucreze pentru irlandezi. Acum, familia are trei magazine în Dublin, unul dintre acestea se numește „Moldova“. Patronul spune că, deşi putea să pornească o afacere similară şi în Moldova, pe insulă businessul e mai puţin riscant.

Sergiu M. împreună cu soţia sa, Natalia, şi cei doi copii ai lor au plecat din ţară acum 11 ani, când, după cum spun chiar ei, toţi moldovenii căutau o viaţă mai bună peste hotare. Ajunşi pe insula irlandeză datorită unor prieteni care i-au ajutat, tinerii au lucrat din greu pe unde au apucat şi au strâns bani pentru a pune pe roate o afacere în Moldova. „La început am lucrat la un restaurant. Spălam vase şi primeam 46 de euro pe zi, un salariu mic pe atunci, dar tot mai bun decât cel de acasă„, explică bărbatul, care a muncit ca inginer silvic în Moldova.

După ce a reuşit să pună nişte bani deoparte, cuplul a deschis trei magazine de produse alimentare în Dublin. „Nu pot să spun cât am investit, dar vă asigur că sunt bani munciţi. În 2008, când am adunat suma necesară, am decis să deschidem un magazin în Irlanda, pentru că este mult mai sigur să ai o afacere aici decât în Moldova”, spune patronul. Pentru că lucrează în rând cu cei şapte subalterni ai săi, Sergiu spune că nu se consideră şef, ci mai degrabă un antreprenor care pune suflet în afacerile pe care le-a lansat. „Împreună cu soţia avem trei magazine de produse alimentare în diferite regiuni ale capitalei irlandeze. Fiecare se întinde pe 200 de metri pătraţi, iar cumpărătorii pot găsi la noi inclusiv produse din Republica Moldova”, le descrie businessmanul.

Produse moldoveneşti  cumpărate din occident

Conaţionalii ajunşi în Irlanda îi trec des pragul în căutarea brandurilor moldoveneşti cărora le duc dorul în străinătate. „Avem vinuri din Moldova, bomboane «Bucuria», covrigei şi turte dulci de la «Franzeluţa».

Din păcate, de cele mai multe ori trebuie să cumpărăm aceste produse prin intermediari, din Lituania sau din Germania, pentru că nu le putem aduce direct în Irlanda. De câte ori am încercat, am avut probleme la vamă”, mărturiseşte tânărul. Cel mai bine se vând vinurile moldoveneşti. „Irlandezii sunt oameni simpli, dar nu prea umblă ei prin magazine. Dacă intră pe la noi, cumpără fructe sau legume. Mi-au spus că le plac şi bomboanele noastre, dar cel mai bine se vinde vinul”, mai spune Sergiu, care va deveni în curând pentru a treia oară tătic.

      Articole recomandate