Acesta este cel mai rapid calculator din lume: are 1,5 miliarde de procesoare.

Noul calculator IBM Sequoia a devenit cel mai rapid din lume, devansând computerul K Computer de la Fujitsu, scrie BBC. Sursa notează că noul computer realizează, într-o oră, tot atâtea calcule câte ar face 6,7 miliarde de oameni în 320 de ani, dacă ar lucra non-stop.

Noul Sequoia, dotat cu 1,5 milioane de procesoare, este de 1,55 ori mai rapid decât K Computer, aflat pe locul doi.

Pe lângă faptul că este mai puternic decât calculatorul de la Fujitsu, IBM Sequoia este şi mai eficient: are de două ori mai puţine procesoare şi consumă de 1,6 ori mai puţină energie.

Arătând cât de mult au evoluat computerele în ultimii 20 de ani, BBC scrie că noul IBM Sequoia este de 273.930 de ori mai rapid decât cel mai performant calculator din anul 1993.

Supercomputerul IBM este folosit pentru teste nucleare

Instalat la laboratorul din California al Departamentului de Energie american, IBM Sequoia va fi folosit în cadrul unor simulări menite să afle cum poate fi prelungită durata de „viaţă” a armelor nucleare. BBC scrie că, datorită noului calculator, va scădea numărul testelor nucleare subterane.

„Sequoia este cel mai rapid calculator din lume şi măreşte încrederea în puterea nucleară a ţării”, a declarat şeful Administraţiei pentru Securitate Nucleară din SUA, Thomas D’Agostino.

      Articole recomandate