A fost descoperit cel mai mare virus

Cel mai mare virus descoperit pana acum, cu adevarat un megavirus, a fost gasit in apele Oceanului Pacific, in apropiere de coasta statului Chile.

Megavirus chilensis, cum a fost el numit, este de 10 pana la 20 de ori mai mare decat un virus de „talie” normala, relateaza BBC. Virusul care detinea pana acum recordul in ceea ce priveste marimea, Mimivirus, a fost descoperit in 1992, in Marea Britanie.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca megavirusul infecteaza, cel mai probabil, amibe, organisme unicelulare, ce plutesc in aceleasi ape, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat in jurnalul PNAS. Oamenii de stiinta care l-au analizat au concluzionat ca acesta are peste 1.000 de gene.

Megavirus chilensis masoara 0,7 micrometri in diametru, fiind mai mare decat unele bacterii, dupa cum a explicat prof. Jean-Michel Claverie, din cadrul Universitatii Aix-Marseille din Franta. Nici macar nu e nevoie de un echipament de mare finete pentru ca virusul sa poata fi observat; un microscop obisnuit il dezvaluie in toata maretia sa, a mai declarat acesta.

Megavirusul a fost gasit in apropiere de coasta Las Cruces, dupa ce s-au recoltat niste probe. Pana acum, virusurile au fost descoperite doar dupa ce au imbolnavit oameni, animale sau plante. Descoperirea acestui virus se poate numi o premiera si deschide o noua platforma de cercetare, oamenii de stiinta demarand cautarile de noi virusuri in mediul inconjurator.

      Articole recomandate