Catastrofa in lumea artei: tablouri celebre, distruse de masina de gunoi

Unul dintre cei trei hoti care au furat anul trecut cinci talouri celebre de la Muzeul de Arta Moderna din Paris a apucat sa le arunce la gunoi, de frica politistilor care erau pe urmele lui.

In mai anul trecut, unul dintre cei trei hoti, un „iubitor de arta” sarb in varsta de 43 de ani, numit de politisti Vrejan T., s-a catarat pe ferestra muzeului, ale carei balamale le slabise in prealabil, ca sa fure tabloul pe care il vroia: „Natura moarta cu o lumanare”, de Fernand Leger. Avand insa surpriza placuta sa vada ca alarma nu s-a declansat, Vrejan T. a stat o ora in galerie si si-a ales mai multe. „Cel mai frumos dintre toate i s-a parut Doamna cu Evantaiul a lui Modigliani”, au spus politistii, dar indeajuns de mult cat sa plece cu ele i-au placut si „Porumbel cu pastai verzi” a lui Picasso, „Pastorala” a lui Matisse si „Maslinul” lui Georges Braque.

In urma cu cinci luni, politistii au reusit sa ajunga la el si l-au convins sa-si denunte din razbunare complicii, pe unul dintre ei „iubitorul de arta” sarb turnandu-l pentru ca nu a primit cei 40.000 de euro promisi pentru tabloul lui Leger. Acesta este un ceasornicar in varsta de 34 de ani, Jonathan B. l-au numit politistii, care s-a panicat cand a simtit ca politia e pe urmele lui si a aruncat panzele rulate, decupate inca de la muzeu din rame, la gunoi. O masina de gunoi le-a incarcat impreuna cu alte deseuri, si le-a malaxat, din cele cinci picturi faimoase, a caror valoare era estimata la peste 460 milioane de euro, nemairamanand decat cateva bucati mici, de nerecuperat. Cel de-al treilea complice s-a dovedit a fi Jean Michel C., un dealer de arta in varsta de 56 de ani din Paris, care se oferise sa gaseasca cumparatori pentru faimoasele picturi, relateaza presa franceza.

      Articole recomandate