A decedat actorul basarabean Iurie Darie. Roluri memorabile interpretate (Galerie Video)

Cunsocutul actor de teatru şi cinema a murit vineri seara, la vârsta de 83 de an, după o lungă carieră dedicată teatrului şi filmului, ce are ca reper seria „Brigada Diverse”, în care a jucat alături de Toma Caragiu şi Sebastian Papaiani, dar şi filme precum „Ringul” şi „Triunghiul morţii”. Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roşu din judeţul Soroca

Cinematograful l-a iubit cu patima pentru uluitoarea-i expresivitate, unica in felul ei. Si teatrul l-a iubit. De aici, o popularitate imensa dobandita cu efort, cu ravna, cu iubire pentru meseria sa. Ce daca timpul s-a asternut peste el? Ce daca sunt multi care au uitat de Mihut Galateanu, om de incredere al lui Dimitrie Cantemir, din filmul „Muschetarul roman”, sau de Simion Jder din „Fratii Jderi”, de maiorul Gheorghe Sontu din „Pentru patrie”, de „Dragoste la zero grade”, „Pe raspunderea mea”, „S-a furat o bomba” sau seria „B.D.”-urilor? Noi nu l-am uitat nici o clipa pe marele actor Iurie Darie. Nu am uitat ca a jucat in peste 40 de filme, seriale de televiziune si atat de multe emisiuni pentru copii, ca nu le cunoastem numarul. Nu am uitat ca a stat in fata oamenilor, pe scena sau pe platourile de filmare, cu mandrie, cu atitudinea unui invingator in toate sensurile cuvantului. Ca a dat viata personajelor, s-a simtit iubit, a cantat, a dansat, a desenat pentru copii. Iurie Darie a cuce­rit scena cu talent si devotament. Nu am uitat ca aparitia sa insemna un intreg spectacol, mersul, tinuta, eleganta, nonsalanta, aerul jucaus.

Șarmul, privirea pătrunzătoare, silueta zveltă, alura de june prim, calitatea actorului, cu care reușea să transpună cu o lejeritate dezarmantă complexitatea oricărui rol interpretat, au impresionat publicul românesc care s-a lăsat cucerit și s-a îndrăgostit definitiv de cel, ce din păcate, a fost Iurie Darie.
De remarcat faptul că Iurie Darie a reușit să câștige și admirația spectatorilor din fosta Germanie Democrată, prin rolurile interpretate în numeroase producții ale cinematogafiei din fostul RDG.

Iată câteva extrase din cele peste 40 de roluri interpretate pe marile ecrane.

Iurie Darie, Dragoste la zero grade

Iurie Darie, Răspunderea mea (1956)

Iurie Darie, Mușchetarul român

Filmografie: „Răsare soarele” (1954), „Alo? Aţi greşit numărul!” (1958) „Băieţii noştri” (1959), „S-a furat o bombă” (1961), „Vacanţă la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Răutăciosul adolescent” (1968), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Muschetarul român” (1975), „Blutsbruder” (1975), Misterul lui Herodot” (1976), „Drumul oaselor” (1980), „Sing, Cowboy, Sing” (1981), „Ringul” (1985), „O zi la Bucureşti” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999).

      Articole recomandate