9 scenarii pentru sfârșitul lumii (Video/Foto)

Aproape oricine stie de Apocalipsa care cică va veni anul acesta, iar intreaga poveste tinde sa degenereze intr-o adevarata isterie. Si asta in conditiile in care ipoteza apropierii sfarsitului lumii a fost dezmintita categoric de specialisti. Dar degeaba. Au fost inventate multe scenarii pe aceasta tema, devenita unul dintre principalele subiecte dezbatute de presa si televiziuni, de cercetatori, istorici sau de oamenii simpli. Iata cele mai populare dintre aceste scenarii.

1. Ciocnirea cu un asteroid gigant. Daca s-ar intampla asa ceva, viata pe pamant ar dispare cu adevarat.

Din fericire, acest lucru este imposibil, si iata de ce. Cele mai moderne aparaturi de supraveghere a spatiului cosmic,pot descoperi orice obiect care ar putea reprezenta un pericol pentru Terra la distanta de sute de kilometri lumina. Iar pentru a putea intra in coliziune cu Pamantul, un asteroid trebuie sa se afla in sistemul solar. Un spatiu scanat in permanenta. Prin urmare, astronomii pot surprinde amenintarea cu cativa ani inainte ca acesta sa se apropie la o distanta periculoasa de Planeta albastra. Deocamdata, nici un astronom din lume nu a tras semnalul de alarma.

2. Eruptia sau explozia unui vulcan. Se ridica o intrebare. Zilnic cate un vulcan se trezeste si arunca lava, fara consecinte dramatice. Scenariul dat are insa in vedere explozia unui vulcan in stare sa provoace un enorm nor de praf si cenusa, invaluind Terra si blocand lumina solara. S-ar produce asa numita „iarna nucleara”.

Dar pentru asta este nevoie de o asemenea forta de deflagratie, care sa poata ridica spre cer 30.000 de tone de fum si cenusa vulcanice. Avand in vedere densitatea substantei vulcanice, pentru ca Pamantul sa fie „aruncat” in intuneric ar fi nevoie de 23.000 de metri cubi. Ceea ce, practic, este imposibil. Oricum, tehnologiile moderne pot spulbera cenusa inainte ca planeta sa inghete.

3. Catastrofa tehnogena. Tinand cont de faptul ca o astfel de catastrofa depinde de factorul uman, este mai mult sau mai putin posibila. Totul depinde de intamplare, ceea ce nu se poate prognoza. Cum s-ar derula un astfel de scenariu. O astfel de catastrofa genereaza un cutremur puternic, care va incetinit viteza de rotatie a Pamantului in jurul axei sale. Acest lucru va conduce, la randul sau, la modificarea campului magnetic, care protejeaza suprafata Terrei de presiunea cosmica. Treptat, viata va lua sfarsit pe planeta noastra.

Totusi, pentru ca aces scenariu sa se produca este nevoie de prea multe intamplari nefericite, prea multe coincidente fatale. Este exclus asa ceva.

4. Terorismul, care este, in prezent, una dintre cele mai mari probleme ale omenirii. Anual, numarul atentatelor creste, dar pana acum nu a fost inventata modalitatea de combatere a acestui flagel. Cum sa se protejezi de fanatici? Pentru sceptici, acest scenariu de Apocalipsa este cel mai putin probabil. Pentru ca, deocamdata, nimeni nu a pus la cale un atac terorist de o amploare capabila sa distruga intreaga omenire.


5. Formarea unei gauri negre in marele accelerator de particule, care, precum in romanele SF ar inghiti Pamantul, daca nu chiar intregul Sistem solar. O versiune aparuta imediat dupa ce respectivul dispozitiv a fost construit. Dar dupa numeroasele esecuri si defectiuni aparute, subiectul a fost, practic, dat uitarii. Chiar si in zilele noastre gaurile negre raman o enigma, fiind prea putin studiate. Si sa afirmi ca ea ar putea inghiti Sistemul solar este cam mult. Oricum, eventualitatea formarii ei in accelerator este egala cu zero.

6. Un virus mortal. Creat prin metode care tin de ingineria genetica si raspandit din eroare sau lasat „in libertate” cu buna stiinta. In principiu, este posibil.

Dar in era informaticii, un astfel de virus nu va putea distruge intreaga omenire. Imediat ca prezenta lui se va face simtita, va incepe batalia impotriva lui cu ajutorul masurilor, tehnologiilor si preparatelor care exista sau care vor fi elaborate. Istoria a dovedit ca omul poate lupta impotriva acestor boli.

7. O eruptie solara, care sa genereze un flux luminos care ar arde totul pe Pamant. Cu exceptia virusilor si microbilor, care nu mor nici chiar in spatiu deschis. Datele astronomice vorbesc, intr-adevar, ca in 2012 astrul solar a fost deosebit de activ. Dar asta nu inseamna nimic, mai ales ca el se afla sub permanenta observatie, iar orice explozie este programata din timp.

8. Invazia extraterestrilor. Greu de crezut. Si nu pentru ca existenta lor nu a fost dovedita in proportie de 100%. In plus, daca nu ne-au vizitat pana cum, inseamna ca sunt foarte pasnici. Iar daca o vor face, oamenii dispun de arme moderne.

9. Al treilea razboi mondial. Isi poate imagina cineva ca marile puteri nucleare vor incepe sa arunce unele in celelalte cu rachetele sale distrugatoare, in timp ce liderii lumii vor privi la acest spectacol nefacand nimic? Nu.

Și dacă tot vine Sfârșitul Lumii, măcar să fie ceva frumos!  Tu pentru care scenariu optezi?

      Articole recomandate