9 mai – Ziua Europei

Chişinăul sărbătoreşte astăzi Ziua Europei. Pe continent, însă, această dată este marcată anual pe 9 mai, începând din anul 1985.

Ziua a fost stabilită de liderii Uniunii Europene, reuniţi în cadrul unui summit la Milano. La baza deciziei s-a aflat declaraţia fostului ministru de Externe al Franţei, Robert Schuman, făcută pe 9 mai 1950. Oficialul a cerut atunci Franţei şi Germaniei să creeze o instituţie europeană, menită să gestioneze resursele economice ale celor două ţări.

În acest mod s-a pus piatra de temelie a unei federaţii europene. Un an mai târziu, pe 18 aprilie 1951, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda au semnat Tratatul de la Paris privind crearea Comunităţii Economice a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, în 1957, prin Tratatul de la Roma a fost înfiinţată Comunitatea Economică Europeană. Mai târziu, aceasta s-a transformat în Comunitatea Europeană, fiind „primul pilon” al Uniunii Europene.

Pe 7 februarie 1993, prin semnarea în Olanda a Tratatului de la Maastricht de către ţările membre ale comunităţii a fost creată Uniunea Europeană. Alături de drapel, imn, deviză şi monedă, şi Ziua Europei este unul dintre simbolurile Uniunii Europene. Ziua Europei este celebrată atât în cele 27 de ţări-membre ale Uniunii, cât şi în alte state europene.

În unele ţări, foste socialiste sau sovietice, Ziua Europei a preluat locul Zilei Victoriei. În Republica Moldova, Ziua Europei este marcată începând cu anul 2006.

      Articole recomandate