8 explicații științifice: de ce ne îndrăgostim?

Oamenii se îndrăgostesc din numeroase motive, iar lucrurile care stau la baza acestui proces, prezent în viaţa tuturor, pot varia, după cum arată un articol Business Insider care citează numeroase studii de specialitate. 

De ce s-ar îndrăgosti o persoană de tine sau de altcineva? De la această întrebare a plecat demersul celor de la Business Insider care au încercat să caute cât mai multe explicaţii pentru a înţelege „cum stă treaba cu dragostea”.

1. Zâmbetul

Zâmbetul poate compensa numeroase defecte, după cum sugerează un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Elveţia. Astfel, atracţia faţă de o persoană care zâmbeşte are loc în urma impresiei care îţi este dată de faptul că acest gest reprezintă în acelaşi timp şi fericire, nu doar un sentiment de bunădispoziţie.

2. Are o casă frumoasă

Atracţie nu vine doar când este vorba de maşini frumoase şi scumpe. O casă frumos amenajată poate fi un semn al seriozităţii şi al maturităţii, după cum arată un studiu al Cardiff Metropolitan University.

3. Are un câine

Animalele de companie, în special câinii, sunt percepuţi drept un simbol al implicării şi responsabilităţii tale. Din acest simplu motiv, femeile se îndrăgostesc uneori de bărbaţii care au ca animal de companie un câine, potrivit unui cercetări a Universităţii din Michigan.

4. La primul contact nu pare „de treabă”

Oamenii tind să fie atraşi de persoane care la primul contact nu sunt văzuţi prea bine din punct de vedere al comportamentului, dar şi în ceea ce priveşte aspectul fizic, după cum sugerea un studiu al lui Jerome Tognoli şi Robert Keinser publicat în 1972. Cei doi sugerează că în aceste cazuri intervine lupta pentru a câştiga de partea ta o persoană care aparent neplăcută, se dovedeşte a fi un bun partener.

5. Eşti mai puţin sau aproape la fel de frumos ca celălalt partener

Un studiu publicat în 1966 în „Journal of Personality and Social Psychology” arată că deşi tindem spre o relaţie cu persoane mai frumoase ca noi, în realitate ne dorim să fie cu cineva la fel de atrăgător sau chiar mai puţin, pentru a nu ne simţi într-o situaţie de inferioritate în ceea ce priveşte aspectul fizic.

6. Preferinţa pentru obiecte vestimentare roşii

Femeile care poartă haine roşii atrag mult mai uşor bărbaţii şi au mai multe şanse de a-şi găsi un partenere, potrivit unui studiu realizat în Slovacia. Bărbaţii par de cele mai multe ori „magnetizaţi” de prezenţele feminine care au obiecte vestimentare de această culoare.

7. Părul facial

Un studiu australian a arătat că femeile preferă bărbaţii nebărbieriţi, însă fără a-şi lăsa o barbă foarte mare. Astfel, au fost preferaţi bărbaţii care aveau bărbi de 2-5 zile, fiind percepuţi mai masculini.

8. Petreci mult timp în apropierea lui/ei

A sta mult timp în preajma unei alte persoane duce la o cunoaştere graduală celuilalt care contribuie la dezvoltarea atractivităţii faţă de anumite elemente ale unui individ. Astfel, a te întâlni de mai multe ori pe zi cu o altă persoană duce fără să vrem la dezvoltarea unei atracţii fizice.

via adevarul.ro

      Articole recomandate