8 capcane în calea spre fericire

iStock_000008700185Large-e1412940692563-min (1)

”Cu cât mai multe mărunțișuri le consideri ca fiind de noroc, cu atât mai norocos ești”-  E. M. Remarque

La multe evenimente din viața noastră reacționăm dintr-o stare de autopilot. În această stare semi-inconștientă ne este dificil să simțim libertatea și armonia, numite și fericire. În calea spre fericire ne confruntăm cu ”capcanele” popriilor raționamente, combaterea cărora e extrem de importantă pentru realizarea dreptului la fericire.

Aș fi mai fericit, dac aș fi lucrat mai puțin

Acest argument adesea e primul care vine în minte, susținând că ai fi fost mai fericit dacă nu ai fi obliga să muncești. Îți imaginezi o viață plină de distracții și te minți, gândind că astfel  vei deveni mai fericit. Însă anume lenea se dovedește a fi principala sursă a plictiselii și a depresiilor. Noi suntem ființe harnice și creative. Trebuie să rezolvăm probleme și să ne perfecționăm pentru a deveni mai fericiți. Pune-ți sufletul în ceva valoros și vei simți diferența.

Nu e vina mea, e vina lor

Conștiința noastră încearcă să ne convingă că cauza nefericirii noastre o constituie alți oameni: cunoscuții, partenerii de viață, părinții… Suntem gata să aruncăm învinuiri în toate direcțiile, asemeni unui copil care își aruncă jucăriile în toate părțile la grădinița de copii. „E nevoie de două persoane pentru tango” – așa îi învinuiești pe alții și așa alții te învinuiesc pe tine. Momentul în care îți vei asuma responsabilitatea pentru viața ta va deveni fundamentul fericirii adevărate.

Pentru a deveni fericit trebuie să ”descoperi secretul” fericirii

Secretul constă în faptul că nu există nici un fel de secrete ale fericirii sau ale succesului. Cât de insistent nu ar spune contrarul cărțile sau propriul creier, nu există nici un fel de chei secrete de la ușa simplei Fericiri omenești. Fiecare singur își creează imaginea viitorului său, își formează strategia după care lucrează asiduu asupra realizării ei. Aici nu e loc pentru drumuri scurte. Realizarea acestui moment te va avansa considerabil în calea ta spre fericire.

Dacă aș fi avut…

Conștiința ta încearcă să-ți impună ideea că ai fi fost mai fericit dacă ai fi avut alt serviciu, altă casă, altă mașină…  Nu ai nimic de făcut decât să te convingi că oamenii cu mașina, casa și serviciul viselor tale nu este mai fericit decât tine. Acel ce-și dorește fericirea durabilă trebuie să realizeze că butoiul dorințelor nu are fund și niciodată nu va putea fi umplut până la vârf. Lucrurile materiale nu aduc fericirea. Fericirea adevărată vine din interior.

Îmi place ceea ce este și nu-mi doresc schimbări

Odată ce-ți permiți să gândești în acest fel îți formezi toate premisele unui alunecări. Viața este o călătorie cu schimbări permanente. Unele le controlăm, altele nu. Opunerii în fața schimbărilor sau încercării de a le lua sub control le este sortit eșecul. Schimbările sunt de neevitat. Trebuie să accepți asta și să înveți să navighezi în fluxul neîntrerupt al schimbărilor. Capacitatea de adaptare e foarte importantă pentru fericire.

Dacă nu azi, însemnă că niciodată

Creierul nostru adesea ne aduce la disperare la câțiva pași de la succes. Perseverența e foarte importantă în calea spre fericire. Niciodată nu-i permite conștiinței tale să te mintă și să te facă să-ți accepți înfrângerea. Nu știi ce îți va aduce ziua de mâine. O zi poate să fie tot ce-ți trebuie pentru a atinge fericirea.

Voi lua decizia atunci cînd voi fi pe deplin sigur ce trebuie să fac

Cu cât mai mult te gândești, cu atât mai rapid dai de o fundătură. Cântărirea riscurilor, analizarea posibilităților și stabilirea planului sunt elemente importante, dar nimic nu se întâmplă până la momentul în care nu există o decizie și acțiune. Foarte des nu avem destule informații pentru a lua decizii. Uită de dubii! Eșecul nu este un sfârșit al lumii.

Visele devin realitate doar la cei norocoși

Rațiunea ne spune povești despre faptul că noi suntem simple jucării în mâinile sorții. Astfel ajungem la ideea că în viață nu se poate întîmpla nimic bun. Ceea  ce la alții rațiunea ta percepe ca fiind noroc, de cele mai dese ori este rezultatul unui proces neobservat, dar lung care a presupus muncă asiduă. Crede în propria dorință și vei fi surprins de cât de des îți va ieși norocul în cale.

      Articole recomandate