Nicolae Amosov era un necunoscut atunci când a făcut prima sa operație pe cord. Faima a venit mai târziu, când cărțile sale despre un mod sănătos de viaţă au început să fie lecturate de zeci de mii de oameni.
Omul care a devenit un pionier în domeniul cardiologiei cu siguranţă ştia ce înseamnă responsabilitate, nervi de oțel și limita dintre viață și moarte.
Nicolae Amosov 6.12.1913 – 12.12.2002
Viitorul chirurg este fiul unei moașe, care asista la naşterile din mai multe sate. Mama şi-a crescut singură fiul, trăind practic la limita sărăciei. Nicolae a studiat medicina iar după universitate şi-a pus cunoştinţele în practică pe timp de război, când a avut şi prima intervenţie chirurgicală. Spitalul se muta pe câmpurile de luptă fiind tras de nişte cai. Prin mâinile sale şi a echipei de cinci persoane au trecut mai mult de 40.000 de răniți.
Primele încercări de a ajuta copiii cu defecte cardiace grave au fost făcute în 1955. Prima operație de succes realizată cu ajutorul aparatului inventat de el a avut loc în 1960. Iar în 1962 Amosov inventează valvele speciale artificiale pentru inimă.
Amosov era un om extraordinar. El se învinovăţea pentru fiecare deces şi operaţie nereuşită. Pentru aceasta a început să înregistreze toate experienţele sale. Astfel a ieşit prima carte, „Știință și Viață” în 3 de milioane de exemplare, reeditată ulterior în 10 milioane de exemplare.
Mai jos găseşti regulile de bază ale geniului Nicolai Amosov:
1 Nu te aştepta că medicii te vor face sănătos
Ei îţi pot salva viața, chiar vindeca, dar numai pentru început. Însă pentru a trăi bine bazează-te doar pe tine. Eu nu diminuez în nici un fel puterea medicinei, pentru că o servesc de-o viaţă, dar știu şi sensul sănătăţii – atât teoretic cât și practic. Cu această ocazie mă laud: de un an jumate experimentez pe mine – fac exerciții şi alerg şi asta mă face să mă simt bine.
2. Medicii tratează boli, iar sănătatea ţi-o dobândeşti singur
Pentru că sănătatea este”capacitate de rezervă” a organelor noastre, toată fiziologia noastră. Acestea sunt necesare pentru a menține starea funcțională normală – în repaus și în timp de stres, fizic și mental, precum și pentru a nu te îmbolnăvi sau dacă te îmbolnăveşti, să nu mori. De exemplu, pentru ca tensiunea arterială și ritmul cardiac să nu crească mai mult de 1,5 ori în timpul exerciţiilor fizice sau când alergi. Pentru ca să nu îţi fie teamă să te bată curentul, iar răceala să treacă singură. Și, în general, să poţi lucra bine, dormi bine, mânca şi bea fără riscuri.
Aşadar, această „putere” nu o obţii cu ajutorul medicamentelor. Numai prin antrenament şi exerciţii fizice.
3. Ce este boala, toată lumea simte
Boala este dereglarea diverselor funcții care te limitează să simți fericirea și chiar să o trăieşti. Spun încă o dată: natura umană este puternică. Cel puțin pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, bolile minore sunt inevitabile, iar cele grave de cele mai multe ori vin din iraționalitatea stilului de viaţă: scăderea rezervelor ca urmare a neantrenării. Condițiile de trai, sărăcia, stres-ul: toate sunt pe locul al doilea.
4. Antrenarea rezervelor trebuie să fie rezonabilă
Acest lucru înseamnă o creștere treptată, dar persistentă. Dacă e să vorbesc despre esenţa antrenări, atunci aceasta este regimul constrângerilor şi al presiunii. Acesta este secretul meu. De fapt, nu am inventat nimic original. Doar trei reguli principale:
– Prima: alimente cu un minim de grăsime. 300 de grame de legume și fructe în fiecare zi, iar greutatea să nu urce peste ceea ce ai în prezent.
– A doua: antrenamente. Este un pic mai complicat. De exerciţii fizice au nevoie și copiii și persoanele în vârstă – în special. Din moment ce acum aproape nimeni nu face exerciţii la locul de muncă, pentru o bună sănătate ai nevoie de o oră de antrenament în fiecare zi. Dar în condiţiile vremii de azi este practic imposibil. Aşa că cel puțin 20 – 30 de minute de gimnastică sau aproximativ 1000 de mişcări. În plus poţi să îţi faci timp ca să mergi pe jos de la job spre casă, cel puţin 1 km.
– A treia: controlul mentalităţii. Probabil, cea mai dificilă. Învaţă să te controlezi. Dar, oh, cât de greu este! Multe rețete, chiar şi până la meditație, nu voi descrie. Eu folosesc o metodă simplă: atunci când este multă adrenalină, fixez atenția pe o respirație ritmică rară și încerc să îmi relaxez mușchii. Cel mai bine în aceste momente e să faci exerciții viguroase. Excesul de adrenalină este ars prin exerciţii şi în acest fel organele sunt salvate de la spasme. La animale este mai simplu, ele fug sau se bat, la om este mai dificil.
5. O întrebare interesantă: de ce oamenii se îmbolnăvesc atât de des?
Cred că 90% din oameni, dacă ar respecta un mod corect de viață, ar fi sănătoşi. Dar, din păcate, regimul presupune implicarea voinţei. Vindecarea contemporană se face prin metoda „selectare-surplus” a resurselor.
6. Încă ceva: în lume sunt foarte, foarte mulţi medici proşti
Eu nu pot spune în mod fals: „toți medicii sunt răi.” Mulţi sunt buni, dar la fel de mulţi – nu. Dovezi? Întrebați-i ce au citit și ce pot. Au citit foarte puţini, însă cu adevărat cunosc doar doctorii cu profil chirurgical. Pentru că ei pur și simplu nu pot profesa fi fără supraveghere. Terapeuţii cred că nu trebuie să fie în măsură să facă nici să vadă analizele cu raze X: cică pentru asta sunt specializări înguste. Iar noi cică suntem medici generali.
Exista multe concepţii greşite în domeniul ştiintei medicale. Adesea, acest lucru depinde de o estimare eronată a datelor statistice. De exemplu, în opinia ta, care este motivul pentru care „creşte” numărul bolnavilor de cancer? În lume nu există o creștere deosebită a numărului de bolnavi cu cancer (cu excepția cancerului pulmonar). Mai mult decât atât, numărul de cazuri de cancer la stomac chiar a scăzut. Cancerul a fost mereu pe locul al doilea sau al treilea în cauzele de deces și va fi mereu aşa. Dar puțini oameni iau în consideraţie faptul că speranța de viață a crescut în ultima jumătate de secol iar de cancer de multe ori suferă persoanele în vârstă.
În organism, există sistem imunitar, mecanismele de compensare. Ele funcţionează, trebuie doar puţin timp. Ține cont de faptul că majoritatea bolilor pulmonare trec singure, pe când medicii îşi vor patenta laudele. Ei spun: „vindecat!” Și tu îi și crezi: „Bun medic”.
7. Dacă ai reuşit să dai de un medic bun, ai grijă să îl păstrezi
Aminteşte-ţi că un medic – e mai mult decât doar un specialist. Nu este un instalator. Urmează instrucțiunile medicului şi nu-l întreba de medicamente despre care ai auzit de la vecini.
Dacă ești tânăr, ai sub 60 de ani şi te simţi bine, nu trebuie să fugi de fiecare dată la medic. Medicii nu au încredere în natură, care este orientată spre vindecare şi linişte.
***
Și în concluzie: Pentru a fi sănătoși, avem nevoie de tărie de caracter. Cum poate un om să găsească soluţia optimă dintre boli, medici și exerciţii? Sfatul meu este simplu: alegele pe cele din urmă. Cel puțin încearcă. Crede-mă – va funcţiona!