Până şi cei mai inteligenţi oameni fac erori în viaţă – specialiştii consideră că există cel puţin şapte greşeli absurde, care se află la baza unei veritabile acţiuni de sabotaj al propriului succes.
Cel puţin aceasta este convingerea jurnaliştilor de la Bussines Insider, care prezintă, într-un amplu material dedicat, cele mai frecvente erori, graţie cărora, oamenii inteligenţi îşi taie singuri craca de sub picioare.
În speranţa că nu ne vom numara printre aceştia, să vedem cam ce anume cuprinde această listă fatidică a greşelilor celor cu cap:
Gândesc prea mult şi nu mai au timp să treacă la fapte
Se pare că despicând îndelung firul în patru, oamenii riscă să îşi irosească timpul în analize extrem de aprofundate, uitând că mai au nevoie şi de un răgaz important, pentru a duce la capăt sarcinile pe care şi le propun să le îndeplinească. Nimic nou sub soare: există o vorbă din bătrâni, care spune că „cine face şi desface, toată ziua are ce face”.
Urmează instrucţiunile ad literam
Mulţi oameni inteligenţi îşi înfranează ideile creative, doar pentru că există instrucţiuni clare într-un manual anume, care impun executarea unor paşi predefiniţi pentru a atinge un anumit obiectiv. Este ceea ce se întâmplă şi în viaţă, cu proaspeţii absolvenţi, care îşi vâră în cap că trebuie să-şi construiască o carieră stralucită în domeniul în care s-au pregătit, în ciuda faptului că nu le place cu nici un chip acel gen de activitate şi îşi înnăbuşă astfel propriile pasiuni, care i-ar putea purta pe căi generatoare de satisfacţii.
Renunţă uşor la lucrurile în care au dat greş odată
Există o serie întreagă de persoane cu un IQ peste medie, care odată ce dau greş într-o chestiune anume, renunţă să mai încerce, convinşi fiind că nu se poate face acel lucru. Motiv pentru care, până şi Albert Einstein semnala, într-una din notele sale personale: „Există lucruri care ştim că sunt imposibil de realizat, până când vine cineva care nu ştie acest lucru şi le realizează”.
Tind să subevalueze importanţa socializării
Este bine ştiut că şansele de a răzbi într-un anumit domeniu, sporesc pe măsură ce dobandeşti tot mai mulţi prieteni care se învârt în acel sector, dar unii oameni, deşi sunt foarte bine pregătiţi, uită de importanţa legăturilor personale, create într-un sistem profesional. Iată de ce, multe persoane capabile şi serioase, nu reuşesc să se pună în valoare la locul de muncă, fiind prea izolate în propria carapace. În detrimentul acestora, posturile cele mai bune le vor ocupa cei ce ştiu să le intre pe sub piele şefilor, chiar dacă asta nu are nici în clin nici în mânecă, desigur, cu meritocraţia.
Sunt convinşi că au mereu dreptate
Combinaţie periculoasă între gândirea logică şi un puternic ego, determină multe persoane inteligente să dispreţuiască în totalitate opiniile celorlalţi, convinse fiind că raţionamentul lor e infailibil şi refuzând cu încăpăţânare până şi să asculte ceea ce au de spus cei din jur, deşi ar putea fi surprinşi de mulţimea faţetelor pe care adevărul le poate prezenta uneori.
Echivalează inteligenţa cu studiul
Inteligenţa nativă nu este câtuşi de puţin în măsură să înlocuiască o pregătire teoretică amplă şi un studiu aprofundat – educaţia este foarte importantă, pentru că nimeni nu se naşte învăţat şi, în realitate, cu cât înveţi mai mult, cu atât îţi dai seama cât eşti de neştiutor.
Prea multă independenţă strică
Neacordând atenţia cuvenită dezvoltării unor sisteme funcţionale de sprijin în cazuri de necesitate, oamenii inteligenţi riscă să înregistreze eşecuri serioase atunci când se aşteaptă mai puţin. Prea multă independenţă poate conduce la explorarea unor terenuri alunecoase, atunci când ne confruntăm cu dificultăţi, ne aflăm în faţa unor decizii importante sau pur şi simplu devenim ţinta atacurilor unor persoane rău intenţionate. Cu o metodică adecvată, ne putem înconjura de persoane ceva mai mature, competente şi binevoitoare, care nu vor ezita să ne întindă o mână de ajutor la nevoie.
În concluzie, deşi omul este supus greşelii prin natura sa, am putea evita să ne tăiem singuri craca de sub picioare în anumite conjuncturi speciale, acordând ceva mai mult interes particularităţilor comportamentale semnalate mai sus şi nădăjduind ca astfel, inteligenţa să ne acompanieze de-a lungul vieţii, cu tot mai multe reuşite şi împliniri.