Deşi este primul obiect care îţi vine în minte atunci cînd este vorba despre bacterii şi chestii contaminate, află că vasul toaletei este „inocent” în comparaţie cu:
1. BANII – Pot fi de şase ori mai murdari, la propriu (e suficient să te gândeşti prin câte mâini trec).
2. Periuţa de dinţi – Gura este una dintre zonele cele mai populate de bacterii, aşa că, din start, periuţa ta nu este tocmai sterilă. În plus, dacă nu o depozitezi într-un dulăpior de fiecare dată când tragi apa la toaletă, alte bacterii îşi iau zborul şi pot atinge orice, pe o rază de doi metri (inclusiv periuţa).
3. Geanta – Textura acesteia este foarte „prietenoasă” cu germenii care caută găzduire. Atingi geanta, o deschizi, pui mâna pe şerveţele sau pe pachetul de gume, pe care le contaminezi şi aşa mai departe.E clar că o geantă este murdară în interior, dar exteriorul excelează la acest capitol – studiile au arătat că pe fundul a 18 % dintre genţi există bacterii ca E.coli.
4. Telefonul mobil – 15 % dintre telefoane găzduiesc niveluri ridicate de bacterii, inclusiv stafilococi şi E.coli. Astfel, un telefon poate fi de 18 ori mai murdar decât vasul de toaletă. Explicaţia: toaletele sânt curăţate mai des.
5. Terminale de plată – Conform unui studiu al Universităţii Stanford, transmiterea microbilor prin suprafeţele de sticlă, cum sânt acele touch-screen-uri care te ajută să îţi plăteşti serviciile, e ceva comun. La fiecare atingere, îţi transferi pe degete 30% din germenii aflaţi pe ecranul respectiv.
P.S: 95% dintre oameni nu se spală corect pe mâini. 20 de secunde sub jetul de apă puternic ar fi optime.