26 de adevăruri despre țara oamenilor fericiți. Norvegia văzută prin ochii unui călător

Norvegia este o țară minunată. Am descoperit acest lucru cu mult timp în urmă. Am trăit aici 6 ani, dintre care 4 în Bergen și restul în Oslo. După 7 ani poți să depui actele pentru cetățenia norvegiană, doar că trebuie să renunți la cea pe care o ai în prezent.

Eu nu o vreau. Faptul că trăiesc acum în Norvegia este suficient pentru mine. Mă consider un călător înrăit pentru acest teritoriu fascinant, din motiv că descopăr tot mai multe lucruri aici și niciodată nu pot spune că sunt adaptat cu totul. Dar poate așa e mai bine. Astfel am ce să povestesc despre Norvegia, țara visurilor mele:

1. Norvegia este o țară mică, cu o populație de 5 milioane de oameni.  Se consideră una dintre cele mai bune din lume după nivelul de viață. Cine știe, cum este calculat acest nivel, dar să trăiești aici chiar este comfortabil.

2. Aș fi fost de acord că aici totul este la nivel, dacă nu ar fi fost clima. E îngrozitoare. Practic mai mereu aici este toamnă. Vara e răcoare, aproximativ 15 grade. Iarna ce-i drept e destul de bine, doar 5 grade frig. Timpul doar că este ploios. În munți desigur e frig. Vara aceasta în luna iulie au fost și înghețuri.

3. În Norvegia trăiesc…norvegieni. Sunt foarte prietenoși față de străini, dar nici nu te strâng la piept. Așa e caracterul…nordic, închis.

4. Străini în Norvegia sunt mulți, pentru că nu ajung brațe de muncă. Sunt și arabi, dar sunt din state diferite, deci minoritățile etnice  nu sunt atît de evidente. Sunt foarte mulți polonezi.

5. Cu musulmanii relația este încordată. Pe ei norvegienii nu îi iubesc, dar ascund asta foarte bine. Uite cu slavii sunt mai prietenoși.

6. Raritate, ca norvegienii să se comporte cu străinii rău. Invers chiar. Cînd încerci să vorbești în limba lor, te cuprind și te încurajează.

7. Limbile oficiale în Norvegia sunt două: Bokmal și Nynorsk. Bokmal este varianta mai aproape de Danemarca. Nynorsk este creat pe baza dialectului local. Uneori ei nu se înțeleg nici unul pe celălalt.

8. Datorită poate dialectului bogat, norvegienii vorbesc foarte bine engleza. Deci și turiștilor le este comod.

9. Impozitele sunt mari și cresc mereu. Dacă venitul unei persoane trece de 1000 de euro, atunci impozitul este de 55 %. Maxim poate fi de 80 %. Deci Depardhieu în Norvegia nu va pleca niciodată.

10. Directoratul pentru impozite știe totul despre orice. Impozite se iau pentru ce dorești: mașină, vilă, corabie. Chiar dacă treci documentele pe numele verișoarei soției, oricum vei plăti impozite.

11. Ziua oficială de lucru durează 7,5 h. Ceea ce este peste normă se achită la un alt nivel.

12. În Norvegia nu îți pare rău să achiți atâtea impozite. Ele se întorc pe medicină, învățământ, drumuri.

13. În Norvegia nu există corupție. Nu îmi pot închipui cum aici să dai mită unui polițist sau medic.

14. Aceasta este țara ce a cucerit socialismul. Aici aproape că nu există săraci și bogați, și pături sociale. Orice familie norvegiană are casă, mașină, și 2 copii. Mulți au și vile în afara orașului.

15. La pensie (67 de ani), cînd copiii deja sunt mari, își pot permite să își cumpere o vilă în Spania, unde este soare.

16. După majorat orice tânăr are posibilitatea să trăiască independent. Dacă vrea să învețe, statul îi oferă un credit pe care poate să trăiscă cît și  să învețe.

17. În Norvegia poți să te mândrești cu orice profesie. O secretară povestea cu mândrie cum fiul ei învață de tractorist.

18. Din 2009 aici sunt recunoscute căsătoriile de același sex. Chiar dacă parade gay nu am văzut niciodată. Norvegienii au rămas reci față de aceste devieri.

19. Spre deosebire de Europa Centrală, în Norvegia este foarte dezvoltat institutul familei. Statul scade impozitele și plătește indemnizații pentru copii.

20. Mulți norvegieni sunt religioși. Dar ei foarte rar vorbesc despre asta.

21. Numărul copiilor în familie este simbol al îndestulării. Un om de succes este considerat cel care are 3 copii. Multora le este indiferent ce tip de mașină ai.

22.Medicul de familie nu costă mult, stomatologul – mult. Restul e gratis. Pe lîngă aceasta comportamentul medicilor este excelent. Calitativ.

23. În Norvegia nu poți trăi doar din indemnizația pentru copil: este de doar 120 de euro.

24. În Norvegia sunt multe locuri unde pur și simplu te poți odihni din plin.

25. Salariul mediu aici este de 500 euro. Dintre aceștia 1/3 se duc pe impozite.

26. Valuta norvegiană este cronul. Sumele în euro este pentru înțelesul vostru.

Iubesc Norvegia, iubesc norvegienii!

      Articole recomandate