20 noiembrie: Ziua naţională fără tutun – premieră în Republica Moldova

2

Ziua de 20 noiembrie ar putea deveni prilej de introducere a unui nou eveniment dedicat sănătăţii cetăţenilor Republicii Moldova: ziua naţională fără tutun.

Cel puţin aceasta este intenţia Ministerului Sănătăţii şi Centrului Naţional de Sănătate Publică, lansând în acest context, o iniţiativă menită să marcheze importanţa cunoaşterii, îndeosebi de către generaţiile tinere, a riscurilor pe care le prezintă fumatul, atât în forma sa activă, cât şi în cea pasivă.

Statisticile locale relevă faptul că peste 50% din barbaţi şi peste 20% din femeile din Republica Moldova, sunt dependenţi de fumat.

Potrivit declaraţiilor vicedirectorului CNSP, Ion Şelaru, în ţara noastră urmează să fie deschise o serie de centre de consiliere psihologică pentru alcoolici şi fumători, fiecare din aceste puncte destinate să vină în ajutorul celor ce doresc să renunţe la alcool şi tutun, reprezentând o investiţie de circa 100 de mii de lei.

Deschiderea centrelor de consiliere psihologică este prevazută în proiectul de Strategie a sănătăţii publice pentru anii 2014-2020, pentru implementarea căruia vor fi necesare peste 300 de milioane de lei”, a precizat Şelaru.

Până atunci însă, ziua de 20 noiembrie ar putea fi dedicată anual, acţiunilor de promovare în şcoli a programelor anti-tutun şi organizării de campanii ample, în măsură să transmită un semnal important la nivel naţional, în legatură cu efectele nocive ale fumatului.

Citește și: Campanie șocantă anti-fumat în Marea Britanie

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate