Zece sfaturi de la taximetriști: „Cum trebuie administrată o țară?”

taxi-moldova

Revista tenmag.md a realizat un sondaj printre taximetriștii din Chișinău. Aceștia au primit o întrebare destul de interesantă, iar răspunsurile s-au dovedit a fi la fel de inspirate.

„Se întâmplă destul de des, că urcând în taxi, ”să avem noroc” de șoferi bădărani, mitocani, nebuni etc. Pe lângă astfel de șoferi, la volanurile mașinilor de taxi pot fi întâlniți oameni cu o cultură elevată, cu un grad de inteligență și intelectualitate destul de avansat. Fie că acești oameni sunt foști sau actuali profesori, ingineri, medici, mecanici, imigranți, tâmplari etc., la toți le place să discute despre politică și despre ce se întâmplă la noi și peste hotare. 
Pe internet circulă o glumă, cică păcat că toți viitorii președinți de țară, s-au dus să lucreze în companiile de taxi. Stereotipul existent, că taximetriștii critică la dreapta și la stângă, guvernarea sau opoziția din țara noastră, din toate timpurile, parțial e viabil. Personal am avut de multe ori ocazia, să ascult cum respectivii șoferi duceau ”prelegeri” la tema cum trebuie administrată și condusă o țară. Am făcut o sinteză la aceste ”prelegeri” și am ales cele mai bune, trăsnite, funny 10 sfaturi:”

Sfatul nr. 1

Grigorie, taximetrist pe o Dacia Albastră, e de părerea că o țară poate fi condusă doar dacă pe toți guvernanții de tras la dubă. Cu alte cuvinte închidem pe toți și după asta ne mai gândim ce facem.

Sfatul nr. 2

Mișa, taximetrist pe o Skoda Galbenă, zice că PCRM a făcut treabă bună, când ia închis pe toți ”bandiuganii”. Și dacă vrei să faci politică cinstită, nu trebuie să te ocupi cu ”furile cu țîgări duse la România”.

Sfatul nr. 3

Vasea, taximetris pe o altă Dacie, de data asta Albă, zice că nu contează în ce limbă se vorbește în stat, important e să dea la oameni de lucru, iar salariile să fie bune, ca ”oamenii să trăiască ca oamenii”.

Sfatul nr. 4

Liolik, pe cuvânt că am întâlnit așa șofer, cu așa prenume, cu un Opel Astra, spune că numai cu Europa vom trăi bine. Tot el insistă, ca noi, ”molodioju”, în ruptul capului să nu ne apropiem de Rusia, că ne vor deznaționaliza, așa cum s-a întâmplat cu generația lui. Respectivul, laudă actuala guvernare în ceea ce face, și că în sfârșit lucrurile merg spre bine în țara asta.

Sfatul nr. 5

Iurie, un alt taximetrist a fost mai originali decât toți. El zice că țara noastră trebuie să pună accent pe nanotehnologii. El propune următorul parcurs: Să devenim prieteni cu Rusia, pentru a primi resurse naturale la un preț mult mai redus. Atât timp cât vom avea resurse naturale mai ieftine, țara trebuie să pună accent pe dezvoltarea industriei. În paralel trebuie să fie dezvoltată știința, astfel ca Republica Moldova, cu resurse naturale ieftine, cu o industrie lucrativă și cu o elită academică, să progreseze în dezvoltarea nanotehnologii, care ne vor asigura pe viitor independența energetică și economică. Sincer să fiu, am rămas uimit, un pic, de așa idee.

Sfatul nr. 6

Mihai, șofer cu ”kepcă”, mi-a tot vorbit despre faptul că am trăi mai bine, dacă nu ar exista atâta birocrație. Spune, el, că birocrația, umblătura pentru foițe, omoară orice dorință de a face, crea sau investi în Moldova. Cum e posibil ca un investitor străin, venind în Moldova, să fie ”întins” prin cozile interminabile de la diferite instituții de stat

Sfatul nr. 7

Vitalie, șofer cu o altă Dacia, de la aceeași companie de taxi ca și Iurie, zice că oamenii trebuie să fie mai activi în viața statului. Nu trebuie de așteptat nimic de la guvern, trebuie de făcut toate cu mâinile și inițiativa proprie. Se vede că domnul șofer, în sub-conștient, înțelege rolul societății civile.

Sfatul nr. 8

Dima, alt șofer de taxi, zice că trebuie să aducem la conducerea țării, o echipă de nemți, așa cum s-a întâmplat la răsăritul statului România, în sec. XIX. El e de părerea că pentru prima perioadă de timp, Moldova, are nevoie de oameni la conducere, de ne-moldoveni, originari din Europa de vest. Numai aceștia, după părerea lui, pot să aducă țara la progres și la eliminarea corupției.

Sfatul nr. 9

Nicolai, șofer care vorbește doar rusa, e de părerea ca să fie reabilitată Uniunea Sovietică și comunismul. Doar așa Moldova va prospera. El nu vine cu nimic inovativ, dar zice că tot ce e bun și vechi, trebuie adaptat la realitate și aplicat. Vom avea acces la o piața mare de desfacere, iar lumea va fi mult mai sigură pentru viitorul său. Unica remarcă, de a lui, a fost că, mai mult niciodată pâinea nu va costa 16 copeici.

Sfatul nr.10

Sașa, alt taximetrist cu Dacia, zice că multe lucruri s-ar îmbunătăți în țară, dacă s-ar repara drumurile. Doar drumurile pot aduce bunăstare unei țări. Mi-a plăcut comparația lui, că drumurile e ca și sistemul vascular al unui om. Mașinile merg, se plătesc taxe, se transportă mărfuri și așa sunt locuri de muncă și se dezvoltă economia.

Sursa: tenmag.md

      Articole recomandate