20 de ani de la decesul celor doua inime gemene ale cântecului limbii române: Ion și Doina Aldea-Teodorovici

Astăzi, 29 octombrie, s-au împlinit 20 de ani de la moartea tragic a soţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. 

Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii ’90 au cântat despre limba română şi Eminescu, pe care l-au reintrodus astfel în cultura din Republica Moldova.

În memoria îndrăgiților interpreți va fi ridicat un monument la cimitirul Armenesc din Capitală, va fi editată o carte și va fi lansat un film și un CD cu muzica cântăreților.

Totodată, în instituțiile de învățământ din țară vor fi organizate diferite acțiuni cultural-artistice. Pe parcursul anului va fi acordată și o bursă „Ion și Doina Aldea Teodorovici” unui copil talentat dintr-o familie social-vulnerabilă.

Ion și Doina au murit în noaptea de 29/30 octombrie 1992. Mașina în care artiștii se aflau și care se deplasa spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, România. În mașină se aflau patru persoane. Șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului.

Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. Cu toate acestea autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident.

      Articole recomandate