Motto: „Pe delfin în sine, dincolo de toate cele, natura l-a înzestrat cu ceea ce marii filozofi nu au încetat să caute: prietenia necondiţionată.” Plutarch
Ştim că delfinii sunt cele mai inteligente mamifere marine şi că sunt deosebit de prietenoşi cu oamenii. Dar v-aţi întrebat vreodată cât trăieşte un delfin, cum doarme sau cât de des respiră?
Haideţi să aflăm cele mai interesante curiozităţi despre aceste excepţionale mamifere.
1. Atunci când dorm, delfinii înoată paralel cu suprafaţa apei, la aproximativ 30 de centimetri adâncime, iar la fiecare 30 de secunde execută o respiraţie în mod reflex şi deschid pleoapele.
2.Delfinii văd mai bine decât noi. Ochii delfinilor sunt protejaţi împotriva sărurilor din apa de mare de o membrană lacrimală de consistenţa unui lipici. De asemenea, fiecare ochi se poate mişca independent şi dat fiind faptul că au câte un ochi pe fiecare parte a capului dispun de o rază panoramică de 300 de grade. Delfinii dorm cu un ochi deschis. Îşi pot mişca ochii în mod separat, uitându-se cu unul într-o direcţie şi cu celălalt în altă direcţie.
3. Îşi pot ţine respiraţia timp de 15 minute, timp în care pot ajunge la adâncimi mai mari de 500 de metri. Abilitatea delfinilor de a-şi ţine respiraţia pentru timp îndelungat se datorează numărului ridicat de globule roşii din sânge.
4. Delfinii se vindecă incredibil de repede. Nu numai că se vindeca, dar se şi regenerează. De asemenea, chiar şi atunci când sunt răniţi grav, nu par să resimtă durerea. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest lucru se datorează unei substanţe analgezice pe care o eliberează corpul lor.
5. Pot înota, în medie, cu 30 de kilometri pe oră.
6. Delfinii sunt incapabili să digere zahărul, datorită faptului că ei nu se întâlnesc deloc cu zahărul în mediul lor natural.
7. Delfinii respiră prin plămâni şi nu prin branhii.
8. În stomacul unor delfini s-au găsit pietre de diferite mărimi, bucăţi de lemn, de sticlă, cizme, pantofi, obiecte care se pare că ar fi necesare în fărimiţarea hranei.
9. Delfinii aud foarte bine, de la sunetele obişnuite, cu frecvenţe mici, până la sunete cu frecvenţe foarte înalte.
10. Delfinilor le place muzica, dovada că ei se pot dresa cu uşurinţă în delfinării şi folosiţi la circuri. Adesea, aceste animale inteligente reuşesc să reproducă bine vocea şi chiar cuvintele dresorului.
11. Delfinii devin agresivi în cazul în care oamenii încearcă să-i mângâie excesiv.
12. Nasul delfinilor se deschide printr-o singură nară situată într-o mică adâncitură din creştetul capului, numită event.
13. Gura delfinului are între 12 şi 200 de colţi şi nu îşi pierde nici unul pe întreaga durata a vieţii.
14. Diferite studii făcute pe creierul delfinilor au dus la concluzia că sub raportul cerebralizării se situează pe primul loc după om.
15. Înotul supravegheat, alături de delfini, este folosit din ce în ce mai mult ca metodă curativă. Se cunosc astfel câteva cazuri în care mai multe persoane au fost vindecate de diferite boli după ce au înotat alături de delfini.
16. Durata de viaţă a delfinilor este de până la 40 de ani.
17. Săritura unui delfin poate atinge până la 6 metri.
Mai jos încântăm privirile cu un filmuleţ emoţionant în care delfinii demonstrează cât de deştepţi sunt!