15 citate laconice ale marelui dramaturg rus – Anton Pavlovici Cehov

cehov-citate

Anton Pavlovici Cehov a fost un medic, prozator şi dramaturg rus. De peste o sută de ani, după piesele sale sunt prezentate spectacole, practic în fiecare stagiune pe afişele teatrelor de la noi și din România.

Mari regizori de teatru au găsit surse majore de inspiraţie în dramaturgia lui Cehov. S-a născut în dată de 29-ianuarie-1860, astfel acest an este a 154-lea de la naşterea sa.

Cehov face parte dintr-o categorie de artişti netipică, pentru că nu credea defel în geniul său, dimpotrivă, au rămas multe mărturii că nu credea în durata şi posteritatea operei sale. Cu toate acestea ar fi interesant să ne inspirăm din câteva citate ale acestui mare geniu rus:

1. *Indiferența este paralizia sufletului, o moarte prematură

2. Oamenii se simt mult mai sincceri și mai bine dispuși când se grăbesc să se despartă de oaspeții lor, decât când îi întâmpină

3. În viaţă oamenii nu se împuşcă, ci vorbesc aiurea, mănâncă, beau, dar toate sunt atât de complicate în viaţă; oamenii stau la masă, dar în acelaşi timp fericirea lor se poate împlini.

4. Dragostea îi arată omului cum ar trebui să fie. Când iubești, descoperi în tine o nebănuită bogăție de tandrețe și duioșie și nici nu-ți vine să crezi că ești în stare de o astfel de dragoste.

5. E mai bine să mori din cauza proștilor decât să fii lăudat de ei.

6. Bătrânii, ca şi cei mici, vor să fie compătimiţi pentru durerea lor, însă de bătrâni nimănui nu-i este milă.

7. Bucuria e starea de spirit normală a omului. Cu cât dezvoltarea intelectuală şi morală a omului este mai ridicată, cu atât omul e mai liber şi viaţa îi dă mai multă satisfacţie.

8.* Universitatea scoate la iveală toate însurișile noastre, inclusiv incapacitatea.

9.* Dacă vi se dă o cafea, nu căutaţi în ea bere.

10. Căsătoria trebuie făcută din dragoste; a te însura cu o femeie numai pentru că e draguţă este ca şi când ţi-ai cumpăra din târg un lucru inutil numai pentru că e frumos.

11.* Fericirea este o recompensă dată celui care nu a căutat-o.

12. Când sunt prescrise multe doctorii pentru o boală, poţi fi sigur că boala aceea nu are leac.

13. *Banii, ca şi vodca, transformă persoana într-un excentric.

14. Orice idiot poate face faţă unei crize; viaţa de zi cu zi este cea care ne macină fiinţa.

15. Atunci când o femeie nu este frumoasă, oamenii îi spun întotdeauna: „Vai, ce ochi frumoşi ai; vai, ce păr minunat!”

A.C.

      Articole recomandate