Prin ,,al nostru” se subânțelege omul care s-a născcut pe tărâmurile Moldovei.
În copilărie am avut cu toții aceleași tradiții, superstiții, reguli și respectiv, aceleași obiceiuri. Cu siguranță ne vom recunoaște în situațiile ce urmează. Asta nu e neapărat rău sau bine – mai degrabă e drăguț, cald și familiar.
1. Ne aranjăm 2 ore înainte de a merge la magazin
Ne place să aratăm bine. Pantalonii de trening și un tricou verde, larg nu e o opțiune, chiar dacă mergem doar până la magazin, însă o rochie drăguță și niște tocuri de vreo 7 cm este ținuta perfectă pentru o ,,plimbare” de 5 minute până la alimentara din spatele blocului și înapoi.
2. Stăm jos un minut înainte de călătorie
Atunci când bagajele sunt deja în fața ușii, neapărat un membru al familiei ( de obicei mama) va insista să ne așezăm un minut înainte de a ieși din casă. Multora nu le place această tradiție, considerându-o demodată și inutilă, dar toți o respectă, pentru că, dacă nu dă Doamne se întâmple ceva rău pe drum, toată familia va da vina pe cel mai puțin surpestițios.
3. Toasturi lungi și complicate
Numai un moldovean leneș va bea un pahar de vin spunând un banal „să fim sănătoși!” , sau ceva de acest gen. Majoritatea au un stoc bogat de fabule și ancdote picante, care mai de care motivaționale, unii având chiar obiceiul să transforme toastul în discurs politic, pentru că moldoveanul are întotdeauna ceva de spus, chiar și la un pahar de… vorbă.
4. Spunem glume cât mai des posibil
Putem începe să povestim o întâmplare, iar în mijloc să exclamăm: „Oh, e exact ca în acel anecdot!” Și neapărat o să-l amintim. La urma urmei, ne place să râdem.
5. Ne felicităm reciproc după saună sau duș
Dacă ieșim din baie fără ca un membru al familiei, sau altcineva care era în cameră să ne adreseze fraze de genul ,, Așa-i că te simți mai ușor cu vreo 3 kg?” sau ,,Ai făcut baie? Aaa, deci a mai trecut un an!” parcă nici nu simți acea satisfacție de după baie.
6. Raspuns sincer și desfășurat la întrebarea ,,Ce mai faci?”
„Ce mai faci?” Cei de peste hotare răspund la această întrebare scurt și sec: „Bine, mulțumesc!” Dar numai nu moldoveanul. Dacă omul nostru a fost întrebat ce mai face, atunci el va da un răspuns desfășurat. Va povesti ce mai fac copii și nepoții, ce achiziții are în ultimii trei ani, adică o mică parte a biografiei sale.
7. Nu zâmbim străinilor
Noi nu zâmbim oamenilor pe care tocmai i-am întâlnit întâmplător cu privirea. Cel puțin, nu cu toți 32 de dinți, pentru că :
,, o să creadă că-s nebun”
,, o să creadă că-s maniac”
,, o să creadă că-s american”.
8. Sărbătorim Revelionul mai entuziasmați, decât de Crăciun
Împodobim bradul – de Anul Nou. Cadourile – de Anul Nou. Pentru noi Anul Nou este principala sărbătoare a iernii. Crăciunul este sărbătorit cu mai puține persoane și mult mai modest, din păcate.
9. Cităm vechile filme și desene animate
De multe ori ne trezim cântând sau folosind expresii din filme vechi și desene animate, păstrând tonul și vocea personajelor. Râsul ciocănitoarei Woody sau cântece despre Chip și Dale sau doar câteva din amintirile copilăriei.
Demodate sau caraghioase, acestea sunt obiceiurile noastre, ale moldovenilor de pretutindeni, pentru că putem ascunde și simula aproape orice, numai nu ceea ce purtăm în noi – obiceiurile noastre tipice moldovenești.
10. Ne adresăm tuturor femeilor „domnișoară”
Dacă vrem să chemăm chelnerita, strigăm: „domnișoară!” Dacă ne adresăm unei femei de 40 de ani, o numim „domnișoară”. Orice femeie solicitată de noi e o ,, domnișoară”. Și asta e bine! Toată lumea e fericită.
11.Stăm la masă și vorbim ore în șir, până după miezul nopții
Când ne adunăm la cină într-un număr mai mare, ne așezăm la masă ca să cinăm, dar în special pentru a vorbi. Mai întâi doar vorbim, apoi mâncăm și vorbim, pe urmă bem ceai vorbind și chiar stând în prag la plecare, noi continuăm să vorbim. ,,Omul nostru” adoră să vorbească și să mănânce (mai ales salate cu maioneză, semințe sau ceai cu biscuiți).
12. Nu aruncăm niciodată pungile
Serios, probabil în fiecare casă există un pachet cu pachete. Și doar le utilizăm.
13. Niciodată nu mergem în vizită fără un cadou
Acest cadou poate fi o stică de vin, un tort, o ciocolată sau flori (doar dacă numărul acestora este impar). De fapt, nu contează în ce constă acel cadou, important este să aducem ceva. Pentru că „nu e frumos să vii în vizită cu mâna goală.”