În zilele noastre, puțini sunt cei care acordă o bucată bună din timpul și atenția lor cărților. Majoritatea le consideră a fi obiecte de domeniul trecutului.
Cu toate acestea, cărțile sunt primordiale în dezvoltarea noastră și ar trebui să le acordăm mai multă atenție, pentru a beneficia de avantajele lor. O carte în plus, înseamnă mai multe lucruri noi învățate, un vocabular mai bogat și informații de care avem nevoie.
Dacă până acum nu ai acordat prea mare importanță cărților, după ce vei începe să citești ceva care să-ți placă, vei observa ca va deveni o activitate pe care o vei face des. Îată și câteva lucruri care se vor întâmpla daca vei începe să citești.
1.Vei găsi o modalitate sigură de a evada din viața ta plicticoasă, depresivă sau copleșitoare
Nu este nevoie să apelezi la droguri sau alcool pentru a te transforma în alt personaj. E de-ajuns să-ți faci un abonament la o bibliotecă sau să începi a-ți descărca câteva dintre sutele de cărți online. Tot de ce ai nevoie pentru a uita de problemele cotidiene este să intri în pielea eroului și să-i trăiești povestea ca și cum ar fi a ta.
2.Vei descoperi o familie nouă
Probabil ai părinți și frați, și o grămadă de mătuși și unchi, verișori și bunici. Sau poate nu. Sau, poate, te simți singur pe lume fiind lipsit de o familie.
Indiferent de situație, citind, îți poți crea familia în care vei simți că aparții cu adevărat.
Este o lume a iubitorilor de carte. Devino unul din noi și vei câștiga o familie mare pe care o vei putea întâlni oriunde. Doar începe să citești!
3. Vei lua parte la discuții îndelungate la nivel mondial
Cărțile reprezintă modalitatea prin care trecutul comunică cu noi. De-asemenea, sunt modul prin care luăm parte la un dialog dintre diferite culturi, bariere naționale și clase sociale.
Cărțile ne permit să intram în viața altcuiva într-o manieră discretă, dar captivantă.
4. Vei învăța să vorbești frumos
Lectura este modul cel mai ușor de a-ți îmbunătăți vocabularul, ortografia și gramatica.
Citește mai mult și vei putea depista cu ușurință greșelile gramaticale făcute de prietenii tăi, corectându-i și transformându-te într-un expert al gramaticii.
5. Vei avea mai multe subiecte de conversaţie
Ţi s-a întâmplat vreodată să rămâi fără subiecte de conversaţie cu un prieten, coleg sau chiar cu cei din familie? Asta poate fi inconfortabil.
Dacă citeşti multe cărţi vei avea mereu despre ce să vorbeşti. Poţi discuta despre numeroasele intrigi dintr-un roman sau despre lucrurile interesate pe care le-ai citit într-o carte de afaceri. Posibilităţile sunt nelimitate.
6. Vei aștepta cu nerăbdare cozi imense, momente în care trebuie să aștepți sau pauze
Probabil va fi cea mai mare schimbare din viața ta. În loc să miști nerăbdător din picior, să oftezi nervos sau să-ți afișezi fața încruntată în momentele în care trebuie să aștepți, poți pur și simplu citi.
Tot ce trebuie să faci e să ai cartea cu tine, oriunde și oricând, să o scoți din geantă și să savurezi din plin timpul pe care-l ai de așteptat.
Lectura îți dă ”posibilitatea de a fi fericit oricând, oriunde, chiar și așteptând canțități ridicole de timp.”
7. Îţi vei îmbunătăţi puterea de concentrare
Spre deosebire de citirea unei reviste sau unor articole care conţin bucăţi mici de informaţii, cărţile te obligă să fii focusat pe ce citeşti perioade lungi de timp.
Cărţile îţi spun întreaga poveste. Din moment ce eşti nevoit să te concentrezi pentru a citi, concentrarea ta va fi din ce în ce mai bună.
8. Vei fi o persoană mai draguță
Poate nu-ți pui problema de a deveni o persoană mai drăguță, dar alți oameni din viața ta chiar ar avea nevoie de acest lucru.
Cititul îți permite să experimentezi emoțiile altuia, astfel devenind mai sensibil cu cei din jurul tău. Poate că nu ai fost vreodată victimă a rasismului, abuzului sau sărăciei. Poate nu știi cum e să trăiești o iubire neîmpărtâșită sau ți se pare mai ușor să critici decât să simpatizezi.
Cărțile nu te vor schimba radical, dar te vor ajuta să nu mai judeci atât de mult, în schimb vei începe a admira tot mai mulți oameni. Totodată, vei fi mai înțelegător și mai implicat în problemele cu care ne confruntăm zi de zi, astfel încit, gândurile ”noi versus ei”, vor fi înlocuite cu ”suntem toți implicați în asta”.
9. Vei învăța lucruri noi
Chiar dacă citești ficțiune, poți învăța foarte multe lucruri despre influența culturală, relații, istorie, psihologie umană, expresii ale spiritualității, efecte ale războiului, modul în care roboții vor acapara lumea și multe alte lucruri utile.
Vrei mai mult? Citește biografii, astronomie, filosofie, știință și alte domenii de care ești interesat.
10. Vei căpăta mai multă încredere în tine
Citind mai multe cărţi, devii mai informat şi un expert mai bun în domeniul în care citeşti. Această expertiză se transformă într-o încredere în tine mai mare. Din moment ce ştii atâtea, oamenii vor începe să te caute pentru răpunsuri la întrebările lor. Iar asta te va face să te simţi foarte bine.
11. Vei descoperi că ai fost mai prost decât ai știut
Crezi că știi multe și că ai o perspectivă largă asupra vieții, o imagine clară cu privire la lume și cum stau lucrurile?
Începe să citești.
Poate că primele cărți nu-ți vor părea mare treabă. Dar după, îți vei da seama că multe din lucrurile pe despre care știai, se vor dovedi a fi false. Și vei simți cum în capul tău se va forma o nouă imagine despre acel lucru și, totodată, vei realiza cât de prăfuită și aglomerată de o mulțime de ipoteze este mintea ta.
Cu cât mai mult vei citi, cu atât mai multe lucruri vei descoperi, iar mintea-ți va devini din ce în ce mai limpede.
Vei ordona exact fiecare lucru care-ți va pătrunde în minte: imagini, conversații, percepții, intuiții, poezii, fragmente pe care nu le-ai trăit, dar prin care vei căpăta experiență doar citind povestea.
12. Vei fi mai creativ
După ce îți vei umple mintea cu material proaspăt din cărți, un lucru minunat se va întâmpla. Mintea ta se va trezi.
Creativitatea ține de conexiuni. Oamenii creativi sunt cei care pot face conexiuni foarte bine. Ei au o cunoștințe multiple și nu le este greu să le imbine. Ei lasă ușor poezia să se infiltreze în știință sau credința și istoria să se ia de mână.
Cititul te va ajuta să-ți umpli mintea cu cât mai multă informație, după care vei fi liber s-o combini după bunul tău plac.
13. Vei deveni mai imaginativ și vei avea mai puțină frică pentru a părea ciudat
Când citești cărți, produsul imaginației cuiva, începi să ai încredere în propria imaginație și începi s-o folosești.
Dacă te simți ciudat, citește! După câteva călătorii de la suprarealism la science fiction (sau invers), te vei simți cel mai normal om de pe pământ. Vei dori să citești și mai mult. Și o vei face. Iar mintea ta va începe să împletească firul real cu cel pe care-l citești. Nici nu bănuiești ce rezultat vei avea.
Nu vrei să afli?
De ce nu ai o carte deschisă încă?