Semnificația tatuajelor inculpaților Ruși

Tatuajele poartă o semnificație, în afară de cele care-s făcute cu gândul: să-mi murdăresc și eu nițel pielea. Această semnificație diferă în funcție de cultură și de mediu.

De exemplu, în unele regiuni din Rusia un om cu tatuajul unui cerb spune că îi e frica de poliție, că a păcătuit (cum se teme cerbul de vânătoare, așa se teme și omul de lege), pe când în Germania e simbolul demnității și se consideră afi un simbol divin (există o legendă conform căreia pe timp de boală sărăcie și nevoie a apărut un cerb cu cruce între coarne și ia scăpat pe toți de toate).

Pentru a stabili o însemnătate fixă unui tatuaj e nevoie de un mediu fix, rigid. Și posibil unul dintre cele mai rigide mediii e închisoarea și nu o oarecare închisoare ci cea rusească, unde tatuajul e pașaportul, cv-ul inculpatului.
1
În imagine e un hoț de rang înalt, cu autoritate. La începutul anilor 1950, a devenit obișnuit pentru hoți să-și tatueze puncte sau cruci mici pe pumni, numărul de puncte indicând numărul de sentințe. Pedeapsa pentru un tatuaj nemeritat era severă. În cel mai bun, tatuajul va fi îndepărtate cu șmirghel sau cu lama, dar cel mai des infractorul era violat sau ucis.

Condamnații erau pedepsiți pentru tatuarea mai multor puncte decât sentințe, sau pentru purtarea unui tatuaj în formă de inel, cu simbolul crimei pe care nu a comis-o. Textul german pe partea de sus a brațului drept înseamnă „Dumnezeu e cu noi”. Textul latin pe antebraț „Nu uita că ești muritor”. Textul de pe degetele mânei stângi „BARS”: (literal „rîs, leopard de zăpadă”), sub acesta „Fără mântuire, fără fericire”.
2
Acronimul „SOS” poate însemna Spasite Ot Suda (Salvați-mă de la judecată); Spasi, Otets, Syna (Salvează-ți, tată, fiul). Crucile de pe pumni – excursii la închisoare; fiecare cruce reprezintă câte o sentință.”Inelele” reprezintă cauza sentinței. Tatuatorul își asuma responsabilitatea pentru veridicitatea “pașaportului”.

E obișnuit ca deținuții să-și tatueze numele femeilor iubite, spre exemplu „Tanya”. Textul deasupra răsăritului înseamnă „Dragoste tăcută”. O cătușă pe încheietura mâinii indică o pedeapsă mai mare de cinci ani, în cazul în care sunt tatuate pe ambele încheieturi, mai mult de zece ani.
3
Cuțitul trecut prin gât arată că prizonierul a ucis în închisoare, și că e disponibil să fie „închiriat” pentru ulterioare omucideri. Clopoțeii de pe picioare indică faptul că e gata mereu să-și facă treaba („la sunetul clopoțelului”), iar cătușele de pe glezne înseamnă că sentința e peste zece ani. Tatuajele „inel” de pe degete arată starea penală atunci când restul corpului este acoperit. Stelele „hoților”, la genunchi, îneseamnă „Nu voi îngenunchea în fața poliției”.
4
„Gott mit uns (germană)” – „Dumnezeu e cu noi”, a fost strigătul de luptă atât a imperiului Rus, cât și a Germaniei Naziste. Crucea de Fier exprimă „Nu-mi pasă de nimeni”. Acest simbol de agresiune și nesupunere este adesea tatuat pe piept de parcă ar atârna de un lanț. Picăturile de sânge pot însemna numărul de ucideri. Sârma ghimpată de pe frunte denotă că purtătorul „nu va fi corectat niciodată”.
5
Pe pleoape: „Nu mă / trezi”.Ginul de pe antebraț este un simbol comun a dependenților de droguri. De asemenea, un simbol pentru drogați este un șarpe încolăcit în jurul gâtului. Tatuajele în formă epoleți (de pe umeri) afișează rangul criminalul într-un sistem care se asemănă cu cel al armatei (maior, colonel, general, etc.)

      Articole recomandate