12 februarie – ziua în care Comisia Europeană ar putea vota ridicarea vizelor pentru moldoveni

visa-moldova-europa-abolire

Pe 12 februarie, Comisia Europeană va vota ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, iar în martie aceasta va fi votată de către Parlamentul European.

Potrivit Adevărul Moldova, cel puţin aşa a declarat pentru TRM eurodeputatul din partea grupului Partidului Popular European Marian Jean Marinescu, el fiind raportor pentru Republica Moldova în problema ridicării vizelor din partea grupului său. „Acesta este programul final, dar am discutat, aşteptăm 30 ianuarie şi, dacă nu sunt amendamente, s-ar putea să votăm luni, 3 februarie, la Strasbourg, în Comisie“, a mai declarat Marian Jean Marinescu.

După votul din Parlamentul European, decizia va fi publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în decurs de 20 de zile. „Regimul liberalizat de vize pentru Republica Moldova reprezintă unul dintre rezultatele palpabile la care au lucrat eurodeputaţii români”, a mai afirmat Marian Jean Marinescu.

Anterior, Štefan Füle, Comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, a spus că până în luna mai regimul de călătorie a moldovenilor în UE va fi definitivat. „Alegerile în Parlamentul European vor avea loc în mai. Până atunci se va face totul pentru ca voi să călătoriţi în UE fără vize“, a menţionat atunci Füle.

Amintim că odată cu votul Parlamentului European, cetăţenii moldoveni vor putea circula liber în spaţiul Schengen, precum şi în ţările-candidate să adere la zona Schengen: România, Bulgaria şi Cipru. Vom putea călători doar cu paşapoarte biometrice, timp de 90 de zile pe parcursul a jumătate de an, dar nu vom avea dreptul să ne angajăm în câmpul muncii. Vom mai avea nevoie de vize pentru Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca.

      Articole recomandate