11 lecţii pe care le avem de învăţat de la cei mici

copii

Ce straniu că ne schimbăm atât de mult pe parcursul unei vieţi, atât fizic, cât şi pe plan mental. Uneori generalizăm şi catalogăm oamenii foarte din scurt: fie după cum se îmbracă, fie după cum arată (fizic), fie după primele gesturi sau după personalitate.

Dar viaţa de fapt ne demonstrează că toate acestea sunt irelevante pentru că oamenii sunt capabili să se schimbe foarte rapid şi uşor. Poate că titlul acestui articol e puţin eronat. Poate nu avem de fapt de învăţat 11 lucruri de la cei mici, ci trebuie doar să ne amintim 11 lucruri pe care le-am uitat, dar le ştiam atunci când eram mici, scriu colegii de la motivonti.ro

1. Fii cât mai sociabil
Cei mici îşi fac prieteni foarte-foarte repede. Fără nicio jenă se duc unul la altul şi se joacă de parcă-s prieteni de o viaţă. Nu de puţine ori am asistat la “împrumuturi” de jucării ce au ieşit cu plânsete şi plânsete ce s-au terminat cu prietenii.

Cei mici nu se gândesc de două ori înainte să cunoască un alt om. Dacă vor să-l cunoască, o fac! Şi fac asta pentru că-s nişte curioşi!

2. Fii curios. Pune multe întrebări
Nu te mai abţine! Nu te mai ascunde! Ştiu că eşti curios de multe lucruri şi vrei să aflii tot felul de lucruri ciudate. Cercetează, află, spune prietenilor despre ciudăţeniile care te interesează. Pasiunile ruşinoase nu-s o soluţie. Cei mici sunt curioşi şi se duc, pun mâna, miros şi gustă fără să stea pe gânduri. De aceea ei învaţă repede

3. Nu pierde vremea, ocupă-te cu pasiune de ceea ce-ţi place să faci
Cei mici pot învăţa foarte repede lucruri care-i interesează. Şi nu le pasă că pentru asta trebuie mai întâi să târască pe jos, apoi să meargă în patru labe şi apoi, în încercarea de a-şi ţine echilibrul, să cadă în fund!

Cei mici au idoli! Şi pot învăţa de la idolii lor foarte rapid gesturi şi atitudini.

4. Cultivă o atitudine pozitivă
Cei mici sunt drăguţi de-ţi vine să-i smotoceşti! Câţi adulţi drăguţi de-ţi vine să-i smotoceşti ştii în prezent?! Zero?

Şi asta nu-i pentru că cei mici sunt mici fizic… ci pentru că cei mici zâmbesc cu toată faţa! Ei au şi cultivă constant o atitudine pozitivă! Ei nu au nevoie de un motiv pentru a fi fericiţi, ci de un motiv pentru a fi trişti. Ciudat cum, atunci când creştem mai mari, avem mereu nevoie de un motiv pentru a ne arăta fericirea!

Singurul moment când cei mici nu sunt drăguţi este atunci când sunt supăraţi… Dar chiar şi atunci au o calitate! Ştiu să se impună şi ştiu să negocieze!

5. Impune-te! Negociază
Ei nu ezită să arate faptul că-şi doresc ceva cu ardoare sau că le displace foarte tare ceva anume. Ei fac totul ca să schimbe! Şi adesea reuşesc pentru că sunt nişte creaturi ce negociază foarte-foarte bine!

Impune-te, negociază! Nu sta degeaba, nu te lăsa călcat pe coadă. Înainte fără frică!

6. Iartă cât de mult poţi
Şi chiar dacă uneori cei mici se supără, ei mereu ştiu să ierte! Oricât de tare l-ai supăra, el te va ierta şi va şti cum să aibă în continuare o relaţie cu tine!

Noi, cei adulţi, adesea facem pe durii şi refuzăm să iertăm. Astfel nu facem decât să ne facem nouă rău.

7. Scapă de prejudecăţi
N-ai să vezi un copil cu prejudecăţi. Pentru ei nu-i relevantă culoarea pielii, sexul, religia, culoarea ochilor, lungimea degetelor, numărul mâinilor şi aşa mai departe!

Încearcă, deşi e greu, să nu te laşi influenţat de prejudecăţile ce umblă prin societate. Asta nu o să-ţi aducă nimic bun.

8. Nu te limita
Cei mici n-au limite. Imaginaţia lor zburdă-n stânga şi-n dreapta fără oprire, fără să se autolimiteze. Lor nu le este frică de faptul că munca sau creaţia lor nu va fi apreciată. Ei fac, indiferent de părerile celor din jur!

Nu mai spune că nu ştii să scrii, să desenezi, să cânţi sau să dansezi fără să încerci! Crede-mă, cei mici ştiu să facă toate aceste lucruri!

9. Ai încredere în tine
Cei mici nu-s creativi pentru că-s mici, ci pentru că aşa vor ei să fie! Ei au încredere în abilitatea lor de a face orice! Ai încredere în tine chiar şi atunci când ştii că de fapt nu ai încredere în tine.

Un copil care învaţă să meargă o să încerce, cu încredere, să se ridice în două picioare şi să meargă din nou deşi ştie că a mai căzut de vreo 4 ori în fund!

10. Fii curajos
N-ai să vezi un copil mic fricos! Abia după o anumită vârstă, când părinţii îi spun despre “Bau-bau”, celui mic o să i se facă frică de întuneri. Dar chiar şi atunci, cu frica de întuneric, el nu va ezita să facă bungee-jumping…

Termină cu frica de orice! Nu-i constructivă! Şi fă orice să scapi de toate fricile de care eşti conştient!

11. Fii sincer
Cel mic o să-ţi zică-n faţă că eşti frumos deşi ai un nas mare şi urechi cam clăpăuge. Da, ceea ce-ţi spun este să fii sincer. Indiferent că feedbackul tău e negativ, zi-l pe cel adevărat, nu masca adevărul de frica supărării celor din jur. Ei vor învăţa să ierte când tu vei învăţa să fii sincer!

      Articole recomandate