10 scriitoare care au publicat sub pseudonime masculine

„E neaparat ca un nume să însemne ceva?” a întrebat Alice cu îndoială.

„Bineînţeles că trebuie,” îi răspunse Humpty Dumpty, cu un surâs. „Numele meu înseamnă forma mea şi ce formă frumoasă! Cu un nume ca al tau, ai putea avea orice formă.”

Alice în Ţara Oglinzilor – Lewis Carroll

De câte ori nu ne-am dorit să scriem ceva cuiva despre cineva, dar fără să semnăm, să „o dăm anonimă”? De câte ori nu am fi preferat ca cei care citesc scrierile noastre să nu ştie că noi le-am scris până la final şi să afle numai dacă sunt încântaţi de ceea ce au citit?

Oare din aceleaşi motive mulţi autori au preferat să scrie din umbra unui pseudonim literar? Bănuiesc că da, dar sunt convinsă că au existat şi altele, de exemplu pentru a rămâne anonimi (mai ales în situaţia publicării unui material sensibil politic sau religios), pentru a scrie mai multe genuri literare, fără ca publicul cititor să compare textele între ele, pentru a o lua de la capăt după vânzări proaste sau cărţi publicate de calitate îndoielnică.

Dacă mulţi autori au ales această variantă de bună voie, iar pseudonimul literar utilizat a devenit mai cunoscut decât numele lor real, după cum e cazul scriitorilor Charles Lutwidge Dodgson (Lewis Carroll), Jozef Korzeniowski (Joseph Conrad), Eric Arthur Blair (George Orwell) sau Samuel Clemens (Mark Twain), alţi autori au fost obligaţi de situaţie, de vremuri şi de prejudecăţi. Acesta este cazul mai ales pentru scriitoare şi poete, femei care trebuiau să îşi ascundă feminitatea sub pseudonime masculine, pentru a putea fi luate în serios de cititori şi de criticii vremii.

alice

Alice Bradley Sheldon

Nu s-a ştiut că James Tiptree este pseudonimul autoarei americane Alice Bradley Sheldon decât cu zece ani înainte de moartea ei. Ea a adoptat acest pseudonim masculin pentru a obţine o mai bună recunoaştere în literatura science fiction, dominată preponderent de autori de sex masculin şi pentru a se distanţa de scrierile sale anterioare. Aflarea adevăratei sale identităţi a fost un şoc pentru lumea literară, mai ales că Tiptree s-a dovedit a fi un real succes în literatura science fiction, câştigând mai multe premii pentru romanele sale şi povestirile scurte.

hyperliteratura-george-sand

Amantine Lucile Aurore Dupin

Născută la Paris, Amantine Lucile Aurore Dupin este cunoscută în istorie aproape exclusiv prin numele ei masculin, George Sand. Aceasta şi-a publicat toate textele sub acest pseudonim, însă nu s-a oprit doar aici: ea a făcut mare vâlvă în acea perioadă pentru că purta îmbrăcăminte masculină şi fuma tutun în public, activităţi total interzise femeilor în acea perioadă.

20-Ann-Rule

Ann Rule

Cu toate că acum este o scriitoare foarte cunoscută, datorită romanelor ei polițiste extrem de realiste şi bine documentate, Ann Rule și-a făcut debutul literar în cadrul acestui gen de romane sub numele Andy Stack. Cu toate că avea studii în psihologia crimei şi investigaţii criminalistice şi venea dintr-o familie cu istorie în domeniul legal, nu a fost suficient pentru editorii revistei True Detective, care i-au sugerat utilizarea unui nume masculin, considerând că îi va da mai mare credibilitate în faţa cititorilor. Ea a continuat să publice sub ambele nume, iar când numele “Ann Rule” a fost pe deplin acceptat de public, a renunţat la identitatea ei masculină.

charlotte_bronte_for-web

Charlotte Bronte

Autoarea romanului Jane Eyre, Charlotte Bronte, este una dintre cele mai celebre romanciere din toate timpurile. Cu toate acestea, acest roman chintesenţă a literaturii engleze a fost scris iniţial sub un pseudonim masculin Bell Currer, identitate necesară pentru a reuşi în acea perioadă în care textele erau judecate şi criticate sexist. Publicarea romanului Jane Eyre sub sub numele real al scriitoarei s-a făcut numai după moartea acesteia.

hyperliteratura-eily-bronte

Emily Bronte

La îndemnul surorii ei mai mari, Emily Bronte a ales să publice romanul La răscruce de vânturi sub pseudonimul masculin Ellis Bell. La doi ani după moartea ei, în 1950, Charlotte Bronte a editat romanul şi l-a republicat sub numele adevărat al autoarei, Emily Bronte. Înfăţişând personaje care sunt distruse de pasiuni nerezolvate, opera lui Emily Bronte a primit recenzii mixte la data publicării sale, însă astăzi este considerat unul dintre romanele cele mai importante din istoria engleză.

hyperliteratura-karen-blixen

Karen Blixen

Karen Blixen, cunoscută mai ales sub pseudonimele ei masculine, Isak Dinesen, Osceola sau Pierre Andrezel, Blixen a ales să îşi publice operele sub anonimat datorită originilor ei de viţă nobilă. Volumul ei cel mai cunoscut, Din inima Africii, a fost foarte bine primit de criticii vremii, iar dezvăluirea numelui real al autorului romanului după moartea sa l-a făcut şi mai celebru, aducându-i ecranizarea în 1985.

hyperliteratura-george-eliot

Mary Ann Evans

Mary Ann Evans: mult mai cunoscută sub numele ei literar masculin, George Eliot, Evans şi-a făcut debutul cu eseul critic Silly Novels by Lady Novelists (Romane stupide scrise de romanciere), prin care critica subiectele triviale şi ridicole ale ficţiunii acelor timpuri scrisă de femei. Motivele evidenţiate de ea au fost distanţarea de alte scriitoare de romane proaste, dar şi evitarea discuţiilor despre statutul său conjugal, având o relaţie cu George Henry Lewes, căsătorit pe atunci. După ce debutul ei literar ca romancieră a avut cronici pozitive răsunătoare, Evans şi-a dezvăluit adevărata identitate, fapt ce nu i-a dăunat carierei, astfel că a continuat să publice sub pseudonimul ce a consacrat-o.

hyperliteratura-harper-lee

Nelle Harper Lee

Nelle Harper Lee: Autoarea nuvelei Să ucizi o pasăre cântătoare a adoptat ca şi nume literar forma prescurtată a numelui său, Harper Lee, pseudonim care nu îi ascunde în mod obligatoriu identitatea, dar o face ambiguă şi nu lasă loc de interpretări sexiste.

hyperliteratura-j.d.roberts

Nora Roberts

Nora Roberts: Cu toate că a publicat sub mai multe pseudonime şi a devenit populară sub numele ei real pentru mai multe romane de dragoste foarte bine vândute, Nora Roberts este cel mai cunoscută sub pseudonimul literar masculin J.D. Robb, nume utilizat pentru operele ei de ficţiune poliţistă, gen literar preponderent masculin. Dezvăluirea adevăratei ei identităţi a fost un moment de cotitură, ea fiind unul dintre promotorii ficţiunii poliţiste feminine.

hyperliteratura-j.k.rowling

Joanne Rowling

Joanne Rowling: Dacă alegerile scriitoarelor prezentate anterior pot fi justificate prin atitudinea plină de prejudecată şi conservatorism a secolelor XIX şi XX, decizia creatoarei fenomenului Harry Potter de a utiliza doar iniţialele „J. K.” în locul prenumelui ei, „Joanne” (litera „K” este fictivă, scriitoarea neavând un alt prenume), poate părea depăşită, însă a fost luată la insistenţele editorilor, care se temeau că publicul ţintă al seriei, băieţi între 10 şi 15 ani, nu ar citi texte scrise de o femeie. Dacă teama editorilor a fost sau nu justificată, nu se poate şti, dar ceea ce e sigur e că seria Harry Potter a devenit un adevărat fenomen internaţional, menţinându-şi milioanele de fani chiar şi după apariţia în public a autoarei.

via hyperliteratura.ro

      Articole recomandate