10 oameni care au schimbat lumea

Există multe personalități care, nu numai că au ceva uimitor, dar au și puterea de a schimba lumea. Unii dintre ei sunt chiar lângă noi și nici nu ne dăm seama.

Aceștia sunt cei care au curajul și convingerea că visele pot fi realizate, iar rezultatul întrece chiar și așteptările lor. Lista de mai jos nu are o ordine anume și a fost publicată de un grup de oameni care au scopul de a deveni  funcționari publici sau să-i ajute pe alții să facă acest lucru.

Bill Gates

Bill-Gates_2012907b

A creat primul său program de calculator încă în liceu, a co-fondat Microsoft în 1977. Până în 1993 a deținut primul loc în topul celor mai bogați oameni de pe Pământ. În anul 2000, Gates și soția sa au înființat Fundația Bill & Melinda Gates, care este cea mai mare organizație de caritate din lume. Unul dintre scopurile sale a fost să scutească lumea de poliomielită și alte boli ce pot provoca moartea.

Martin Luther King

amin20130120105934737

A fost un pastor Baptist care a militat împotriva segregării negrilor din statele de sud ale Statelor Unite ale Americii. El a fost influențat de Gandhi și a crezut în forma de protestare pașnică. A câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1964. King a fost asasinat în 1968, dar va fi întotdeauna amintit pentru demna sa rezistență într-o societate atât de nedreaptă.

Nelson Mandela

1000509261001_2193542556001_BIO-Biography-Nelson-Mandela-Working-Towards-Freedom-SF-HD-768x432-16x9

Și-a dedicat viața luptei împotriva apartheidului, fiind o politică care a ținut despărțiți oamenii albi și negri din Sudul Africii și a negat dreptul de vot cetățenilor de culoare. A fost închis în 1964 pentru opoziția sa critică împotriva guvernului rasist din Africa de Sud și a fost închis pe un termen de 26 de ani. În 1990, după eliberarea sa, Mandela a fost ales președinte al Congresului Național  African. În 1993 a câștigat Premiul Nobel pentru Pace datorită activității sale de a pune capăt discriminării rasiale.

Adolf Hitler

Adolf-Hitler-Mein-Kampf

Lider al Germaniei din 1933 pâna în 1945, timp în care a condus lumea într-un devastator Război Mondial care a marcat cursul istoriei. Ura lui Hitler asupra poporului evreu și dorința sa pentru o rasă cu ochi albaștri și păr blond, a dus la uciderea a șase milioane de oameni în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Cei mai mulți au decedat în lagărul de concentrare din Europa de Est.

Albert Einstein

albert_einstein

A fost unul dintre cei mai mari fizicieni și numele lui a devenit un simbol al geniului. Când cea mai faimoasă lucrare a sa, Teoria generală a relativității a fost dovedită în 1919, Einstein a devenit cel mai celebru om de știință din lume și a câștigat Premiul Nobel pentru fizică în 1921. Einstein a fost un credincios ferm în pacifism, dar teoriile sale științifice au ajutat țara care l-a adoptat, SUA , să  dezvolte bomba atomică. Cu o săptămână înainte de a muri, fizicianul i-a scris filosofului britanic Bertrand Russel, un lider militant anti-nuclear, pe care l-a rugat să-i pună numele ca un îndem pentru toate țările să renunțe la armele nucleare.

Mahatma Gandhi

1000509261001_2033463483001_Mahatma-Gandhi-A-Legacy-of-Peace

Și-a început cariera ca avocat, dar a devenit un mare lider politic și spiritual. A condus un protest civil de indieni împotriva dominației britanice din India și a negociat cu guvernul britanic până în 1947, când India a fost proclamată independentă. Gandhi a devenit prima imagine a luptei unui popor împotriva opresiunii. Stilul său de viață simplu și credința lui în toleranța religioasă l-au făcut un simbol al decenței și păcii din acea perioadă.

Karl Marx

0324_p15-karl-marx_398x320

Ideile lui Karl Marx cu privire la istoria economică și sociologie au schimbat lumea. Marx a fost un filosof social care a atacat statul și a prezis un viitor în care toată lumea era egală. A explicat teoriile sale în Manifestul Comunist ( compilate cu Friedrich Engels și publicat în 1848) și Das Kapital ( 1867-1894). Ideile sale în cele din urmă au condus la revoluția și comunismul din Rusia. Până în 1950, aproape jumătate din populația lumii a trăit sub regimuri comuniste.

Charles Darwin

Charles-Darwin-by-John-Co-001

Naturalistul Charles Darwin a stabilit teoria evoluției. El a început să formeze ideile sale, atunci când a servit ca naturalist oficial într-o călătorie împrejurul lumii pe HMS Beagle (1831-1836). Și-a petrecut restul vieții sale în Anglia pentru a le dezvolta. Când celebra sa carte Originea speciilor  a fost publicată în 1859, au existat reacții violente împotriva sa. Darwin a contestat relatarea biblică a creării omului și a explicat că toate speciile se trag dintr-un strămoș comun. Un alt naturalist englez, Alfred Russel Wallance, a dezvoltat, independent, idei  similare cu cele ale lui Darwin.

William Shakespeare

799px-Shakespeare

Este numit ca fiind cel mai mare dramaturg din literatura engleză.  A început ca actor și a scris cel puțin 154 de poezii de dragoste și 37 de piese de teatru, printre care Hamlet, Regele Lear, Romeo și Julieta și Macbeth. A introdus, probabil, mai mult de 1700 de cuvinte noi în limba engleza.

Cristofor Columb

cristobal colon 01

Unu dintre cei mai renumiți exploratori. Credea că poate ajunge în Asia navigând spre vest peste Oceanul Atlantic. În 1492 a pornit în Santa Maria pentru a dovedi teoria lui. În schimb, a aterizat pe insulele cunoscute sub numele de Indiile de Vest. Descoperirile sale au dus la explorarea Europei și a așezămintelor Americii.

      Articole recomandate