„Scuipi în pod și devii milionar“. Creatorul celebrei piramide care a ruinat milioane de ruși în anii ’90 a pus pe roate o nouă afacere în Moldova

Jocul a ajuns și în Republica Moldova și are deja mii de participanți. Serghei Mavrodi promite câştiguri fabuloase cu eforturi minime. Este vorba de o banală escrocherie, ne avertizează experţii.

„Aici trăiesc banii dumneavoastră! Ai şansa să obţii 20-75% pe lună din suma investită!” Astfel de anunţuri tentante pot fi citite nu doar pe internet, ci şi pe câteva troleibuze care circulă pe străzile din Chişinău. Pentru 100 de dolari băgaţi în joc, autorii te ademenesc cu un câştig de 40.720 de dolari pe an sau chiar de 82.500, dacă faci parte din categoria pensionarilor şi a invalizilor. Cu alte cuvinte, dacă rişti şi pui la bătaie o mie de dolari, ai şansa să te îmbogăţeşti cu un milion într-un singur an, fără niciun efort.

„Cum era în ’94? Cumpărai bonuri MMM şi le vindeai a doua zi mai scump. Cursul creşte permanent, azi e întotdeauna mai scump ca ieri. Exact aşa e şi acum. Numai că biletele sunt virtuale şi se numesc mavro. În rest, e acelaşi lucru”, explică Serghei Mavrodi pe site-ul său. Tot el ne dă şi reţea fericirii: „Vă înregistraţi, cumpăraţi mavro, staţi liniştit pe canapea, scuipaţi în tavan şi urmăriţi cum ele cresc în preţ, cu 20-30% pe lună. Depozitele şi mai repede – până la 75% lunar”.

Afaceristul promite şi bonusuri pentru fiecare membru nou adus în sistem – 20% din prima lui cotizaţie şi câte zece din următoarele. În acelaşi timp, el susţine că nu e neapărat să aduci pe cineva pentru că „nu e vorba de marketing de reţea”.

„Banii nu sunt tot. Mai important e să conştientizezi că ei sunt, că există un soi de noptieră pe care poţi s-o deschizi oricând şi să-ţi iei de acolo atât cât ai nevoie. MMM 2011 este exact o astfel de noptieră. Una pentru toţi, unde sunt păstrate milioane. Asta este esenţa sistemului”, ne lămureşte rusul.

„Şansă unică pentru Moldova”

În Moldova jocul e la început de cale, dar planurile sunt măreţe. „După exemplul Rusiei, vom deschide în toată ţara, în fiecare oraş câte un centru de consultaţii. Pentru Moldova este o şansă unică de a deveni cu adevărat independentă. Gândiţi-vă câţi moldoveni lucrează peste hotare. Cu banii pe care i-ar câştiga la noi se pot întoarce în ţară şi să-şi deschidă o afacere”, spune Alexandr Kolbasov, adjunctul administratorului sistemului.

E adevărat că pe portalul creat special pentru ţara noastră ne întâmpină un avertisment scris cu roşu: „Atenţie! Aceasta este o piramidă financiară! Nu vă oferim nicio garanţie. Acţionaţi pe propriul risc”. Se pare însă că asta nu-i sperie pe moldovenii dornici să devină milionari peste noapte. „Ne-am lansat recent, dar avem deja câteva mii de membri în ţară. În lume, peste 15 milioane de persoane participă la acest joc”, se laudă „deseatnik”-ul Nicolae S., un fel de şef pentru zece membri ai piramidei din Moldova.

I-am găsit contactele pe site şi în câteva minute ne-a trimis o anchetă. Ne asigură că vom primi la înregistrare un bonus egal cu 20 de dolari, pe care-l putem încasa doar dacă avem cont în bancă. „Trebuie să cumpăraţi Mavro. Puteţi utiliza chiar şi leul moldovenesc”, ne anunţă Nicolae. Nu este clar cursul de schimb, care poate varia între nouă şi 370 de mavro pentru 100 de dolari, în dependenţă de mai mulţi factori.

În război cu sistemul

Mavrodi prezintă MMM 2011 ca pe o entitate în război cu actualul sistem financiar şi cu dolarul american. El se laudă că i-a convins pe mulţi oameni să facă, pe timp de criză, o investiţie medie de 1.000 de dolari. Bani care pot fi pierduţi în orice moment.

Mavrodi aduna câte 50 de milioane de dolari pe zi

În anii ’90 în spaţiul CSI, inclusiv în Moldova, au operat circa 2.000 de piramide financiare. Cea mai cunoscută a fost MMM, lansată în 1989. În februarie 1994 au fost lansate în vânzare liberă primele acţiuni MMM cu un preţ nominal de 1.000 de ruble. Valoarea lor a crescut vertiginos şi în jumătate de an s-a majorat de 127 de ori. Numărul participanţilor la joc a urcat la circa 15 milioane de persoane, iar banii acumulaţi erau stocaţi în 15 camere. Potrivit presei, Serghei Mavrodi şi acoliţii săi au ajuns să acumuleze câte 50 de milioane de dolari pe zi, doar în capitala rusă. La 4 august 1994, afaceristul a fost arestat, după un asalt al trupelor speciale asupra sediului său de la Moscova. Milioane de ruşi au rămas fără bani, iar 50 de persoane s-au sinucis. Mavrodi a fost închis abia peste nouă ani.

„O momeală banală pentru cei lacomi”

Specialiştii spun că şansele de a câştiga ceva participând la acest joc piramidal sunt minime. În schimb, riscăm să pierdem toţi banii. „Este o banală momeală destinată oamenilor care visează la o îmbogăţire grabnică. Unii cad pradă acestor oferte pentru că speră că vor fi printre primii şi vor reuşi să-şi scoată investiţia”, comentează Sveatoslav Mihalache, expert la Financial Brains.

Totodată, el precizează că asemenea piramide nu sunt interzise în Moldova. „Din păcate, în legislaţia noastră nu există mecanisme care ar bloca astfel de jocuri. Nu este însă o scuză pentru oamenii creduli şi avizi de bani”, mai spune Mihalache.

Acum un an, consiliul de experţi al Serviciului Federal Antimonopol din Rusia a emis o concluzie în care anunţa că MMM 2011 este o piramidă financiară. „Indiferent cum se numeşte şi pe ce platformă se desfăşoară, această schemă poartă semnalmentele unei escrocherii. La modul practic, acest sistem nu poate aduce vreodată profitul promis”, a precizat Andrei Kaşevarov, vicedirectorul Serviciului Antimonopol.

Însuşi autorul sistemului, Serghei Mavrodi, spune clar: „E o piramidă. Primii primesc bani doar din contul celor care intră după ei. Nu există nicio altă sursă de venit. Nu vă ofer nicio garanţie, nicio promisiune”, se spală pe mâini creierul afacerii. Aşa că, păzea!

 

Un articol Adevarul.md

      Articole recomandate