Ziua Naţională a României, sărbătorită la Chișinău. Programul festivităților de astăzi

Este pentru prima dată când în Republica Moldova este marcată Ziua Naţională a României, la Chişinău vor fi organizate activităţi culturale pe parcursul întregii zile. Manifestările vor începe în dimineaţa de duminică, 1 decembrie, la 09.00, cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Potrivit Adevărul Moldova, către ora 10.00, va fi organizat un maraton popular, care va porni de la monumentul regretaţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, la intrarea în Parcul „Valea Morilor”. Maratonul va fi deschis de către gimnasta Maria Olaru, campionă olimpică, care va sosi la Chişinău special cu această ocazie. La ora 11.00, lângă Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” va fi inaugurat un cinematograf religios în aer liber.

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, membru al Consiliului Unirii, Anatol Revenco, a menţionat că manifestaţia centrală a zilei va începe la ora 14.00, în faţa Liceului „Gheorghe Asachi”. Tinerii se vor deplasa la Ambasada României, unde vor intona imnul „Deşteaptă-te române”, după care vor merge la Guvern, unde vor face un lanţ uman în jurul clădirii. Acţiunea se va numi „ÎnCercUnim Guvernul”. Tot la ora 14.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi organizat un concert cu melodii patriotice. Preşedintele Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova, Nicolae Dabija, a specificat că 1 decembrie nu este doar Ziua Naţională a României, este şi Ziua Naţională a românilor de pretutindeni, iar această denumire a fost aprobată de Senatul şi Parlamentul României încă în anul 2009. În acest an, 1 decembrie marchează 95 de ani de la Marea Unire din 1918.

Tradiţional în această zi Forumul Democrat al Românilor din Republica Moldova organizează acţiuni cu muzică şi discursuri patriotice, însă în acest an activităţile vor fi unite cu cele iniţiate de Platforma Civică „Acţiunea 2012” şi Consiliul Unirii. La ora 16.00, la Teatrul „Ginta Latină”, va avea loc un spectacol festiv. După spectacolul de la Teatrul „Ginta Latină”, la ora 19.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va începe un concert şi o Horă a Unirii. Pe cerul capitalei vor fi lansate 95 de lampioane tricolore, care vor marca cei 95 de ani de la Marea Unire.

      Articole recomandate