Astăzi, 13 noiembrie, este Ziua Mondială a Politeţei – prilej de a reflecta asupra modului în care se poate transforma lumea, atunci când oamenii sunt călăuziţi de fair-play în activităţile lor cotidiene.
Portalul Focus.it dedică un amplu material acestui concept, aducând în prim-plan patru motive pentru care o faptă bună îţi poate face viaţa mai frumoasă.
„Politeţea în sine, vizează de fapt, două aspecte distincte, dar legate trainic între ele: primul se referă la bunele maniere, la „cei şapte ani de-acasă” şi la respectarea regulilor de bun simţ, dar cel de-al doilea are o semnificaţie mult mai profundă, raportându-se la capacitatea fiecăruia de a deveni un om mai bun, mai generos, mai altruist”, explică psihologul italian Valentina D’Urso.
În opinia specialistei, politeţea face bine la sănătate, e cea mai bună armă într-o discuţie în contradictoriu, ajută la locul de muncă şi previne violenţele în diverse ambiente, de la cele şcolare şi până la cele frecventate exclusiv de adulţi.
Aceste patru bune motive invocate ca stimul pentru un comportament orientat după sănătosul principiul al sportivităţii aplicate în viaţa de toate zilele, demonstrează efectul salutar biunivoc al unei fapte bune, care aduce lumină nu numai în viaţa celui ce se bucură de benefiile acesteia, ci şi în a celuia ce a decis s-o împlinească.
Dacă nu sunteţi încă încredinţaţi de acest lucru, iată în cele ce urmează, un video menit să dezvăluie efectul contagios al atitudinii călăuzite de fair-play în viaţa cotidiană, care ar putea să vă convingă pe deplin:
Sau poate filmulețul de mai jos va fi mai convingător:
Roxana Iorgulescu