Ziua Europei – sărbătoare oficială in Republica Moldova

9maiZiua Europei să fie declarată sărbătoare oficială în Republica Moldova. Asta își dorește primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Edilul Capitalei spune că a depus deja un demers la Parlament pentru ca legislația națională să fie ajustată la acest capitol. Totodată, Chirtoacă spune că Ziua Europei urmează a fi marcată pe 9 mai ca și în celelalte țări europene și nu în altă zi așa cum se obișnuiește acum, informează Unimedia.info cu referire la televiziunea română.

9 mai în legislația Republicii Moldova figurează ca zi a Victoriei și de comemorare a eroilor căzuți pentru independența patriei. Care patrie nu este clar, pentru că e vorba de Uniunea Sovietică care demult nu mai există. Aici problema este alta. Unde este administrația statului? Unde este statul Republica Moldova ca de 9 mai să facă Ziua Europei în mod oficial? De ce până astăzi în legislația țării noi nu avem această sărbătoare?”, a întrebat retoric edilul Capitalei.

În acest cotext, Chirtoacă spune că va solicita autorităților să facă ajustări în legislație. „Am depus un asemenea demers la Parlament și sper să fie corectată legislația. Delegația Uniunii Europene din bun simț nu vrea să facă pe 9 mai Ziua Europei ci pe 18 sau în altă zi în așa fel încât să nu îi supere pe ceilalți. Astfel, noi la Primărie am decis ca de acum încolo să avem grijă să nu mai apară manifestații de acest gen în PMAN de Ziua Europei. Vom cere să fie introdusă în lege Ziua Europei, iar noi Primăria o vom organiza pe 9 mai și nu în altă zi.

Amintim ca de 9 mai ambasada Federației Ruse la Chișinău a organizat un concert de zile mari cu participarea cântăreților ruși Iosif Kobzon și Lev Leșcenko. Aceștia au fost întâmpinați în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) cu ovații, dar și cu huiduieli. Unioniștii au organizat o acțiune de protest.

      Articole recomandate