Zeci de libieni stau la coadă să se pozeze cu cadavrul lui Gaddafi

Tot mai mulţi libieni vor să se asigure că fostul lor lider este mort. Aşa că stau la cozi imense pentru a vedea cadavrul celui pe care au ajuns să-l urască de-a lungul anilor.

Trupul lui Muammar Gaddafi, pe jumătate dezbracat şi încă murdar de sânge, a fost depus într-o cameră frigorifică dintr-un centru comercial din Misrata. Sute de libieni stau răbdători la coadă ca să-l vadă şi să se fotografieze cu el.

După moartea lui Muammar Gaddafi, Libia se află în sărbătoare. În Benghazi, oamenii i-au primit cu mare bucurie pe luptătorii rebeli care s-au întors acasă. Sunt consideraţi eroi.

Încă, de vineri, libienii stau la coadă pentru a vedea trupul neînsufleţit al lui Muammar Gaddafi, aflat, alături de cel al fiului său, Mutassim, într-o cameră frigorifică din oraşul Misrata. Reprezentanţii Consiliului Naţional de Tranziţie au declarat că vor face o înhumare secretă pentru Gaddafi, pentru a evita orice pelerinaj al susţinătorilor lui pe viitor.

Există, însă, şi speculaţii că trupul fostului colonel ar putea fi aruncat în mare, aşa cum s-a întâmplat cu liderul al-Qaida, Osama bin Laden.

 

Autorităţile din Misrata au anunţat că nu va fi efectuată nicio autopsie. Un combatant al noului regim libian a afirmat că l-a capturat pe Gaddafi după ce l-a văzut pe stradă, apoi l-a împuşcat mortal. Declaraţia lui complică şi mai mult informaţiile privind circumstanţele morţii fostului lider libian. ONU, SUA, Comunitatea Internaţională pentru Drepturile Omului, dar şi familia Gaddafi au cerut transparenţă în cazul morţii fostului colonel, care a fost prins, joi, în viaţă, apoi declarat mort.

Însă chiar dacă Muammar Gaddafi a murit, Libia rămâne un tărâm al incertitudinii şi al haosului.

      Articole recomandate