Zece cele mai bune cărți ale secolului XXI

În acest sfârșit de weekend vă recomandăm să urmăriți o listă cu preferințele ale cititorilor experți a jurnalului literar The Millions, printre care și jurnaliști, critici și scriitori. Ei au ales cărțile cele mai notabile ale secolului care merită citite.

Desigur, oricare cititor poate efectua o listă cu lecturile sale preferate, însă ar trebui luat în seamă și acest studiu efectuat de 56 experți notorii.

1.«Unaccustomed Earth: Stories» Jhumpa Lahiri

“Pamânt neimblanzit” – o carte a scriitoarei americane de origine indiană – Jhumpa Lahiri. În această carte, ea continuă tema imigranților indieni începută în prima sa carte – „Interpreter of disease”.

Book

2. „Half a Yellow Sun” Chimamanda Ngozi Adichie

Întreaga intensitate a romanului relatează poveștile câtorva oameni, – povești care se împletesc în modul cel mai neobișnuit. Cititorii i-au numit romanul „The Kite Runner”, iar criticii britanici i-au acordat prestigiosul premiu „Orange”.

3. “The master” – Colm Toibin

Cartea irlandezului scriitor Col Toibin relatează povestea unui romancier celebru și critic al secolului XIX-lea Henry James a câștigat cel mai mare premiu literar din lume, lucrare de ficțiune tipărită în limba engleză.

4. “Runway” – Alice Munro

Culegere de povestiri a celebrei scriitoare canadiene pe baza cărora în Hollywood sunt ecranizate deja filme, iar înn 2004 cartea a câștigat premiul Giller.

5. “Never Let Me Go” – Kazuo Ishiguro

De la un japonez înnăscut, absolvent a seminarului literar Malcolm Bradbury, laureate al Premiului Booker pentru Rămășițele zilei – romanul cel mai spectaculos în limba engleză în anul 2005. Katie își aduce aminte copilăria într-o școală privilegiată Hailsham, plină de ciudățenii, revelații și amenințări. Acest roman este o parabola, o poveste de dragoste, prietenie și amintiri.

neverlet-me-go-featured

6.”Kafka on the Shore” Haruki Murakami

În centrul lucrării – soarta unui adolescent, care a fugit de acasă din cauza profețiilor subre ale tatălui său. Asupra destinelor uimitoare ale eroilor, locuitorilor japonezi a secolului XX, influențează profețiile, trimișii celeilalte lumi și pisicile.

7. “White Teeth” Zadie Smith

Unul dintre cele mai strălucitoare și de success romane de debut, care au apărut recent în literatura britanică.O poveste genial despre prietenie, dragoste, război, cutremure, trei culture, trei familii și un șoarece neobișnuit.

8. “Gilead” Marilynne Robinson

Acțiunea romanului se desfășoară în jurul anului 1956 în orașul Galaad, Iowa. Cartea este copusă din scrisori, scrise într-o formă de jurnal de către un preot în vârstă de 76 de ani, adresate fiului său de 7 ani. În consecință, romanul prezintă o serie de scene non-secvențiale, amintiri, povești, sfaturi morale.

9. “The Corrections” Jonathan Franzen

O ironică și profundă prezentare a conflictului dintre părinți și copii în epoca de bravură „sfârșitul istoriei”, impenetrabilei corectitudini și a omniprezenței de Internet. Urmărind fericitele și tristele momente ale familie fostului inginer de cale ferată Alfred Lambert, devenind treptat nebun, autorul construiește romanul multifigurativ despre dragoste, bussines, cinema, luxul îmbătător al New York-ului și chiar despre fărăddelegea în fosta Uniune Sovietică. Cartea a fost declarată “primul mare roman al secolului XXI”.

10. “The Amazing Adventures of Kavalier & Clay” – Michael Chabon

Doi băieți evrei în timpul celui de al Doilea Război Mondial devin regi a comicsurilor din America. Cu ajutorul artei ei încearcă să lupte cu puterile răului și cu cei care i-au furat familia vrând să o distrugă.

8578732710_6af50e6928_o

      Articole recomandate