Zece cărți care-și vor pune amprenta pe gândurile tale

Modul în care lectura își poate pune amprenta pe gândurile nostre și pe felul nostru de a fi, e impresionant, iar volumele care cântăresc greu în balanță în acest context, nu lipsesc cătuși de puțin.

Din noianul de lucrari cu efect miraculos asupra tuturor pasionatilor de lectura, Adme.ru a ales zece volume aparte, pe care ni le propune intr-un amplu material, dedicat genului:

1.”Un veac de singuratate” – autor: Gabriel Garcia Marquez

F1

Castigator al Premiului Nobel pentru literatura (1982), scriitorul columbian a reusit sa transpuna in acest volum, o imagine alegorica a evolutiei istoriei latino-americane, cu accent pe conditia umana si pe conceptul potrivit caruia fiecare individ e condamnat sa ramana vesnic singur.

Impletind adevarul cu fantezia intr-un mod unic si cu adevarat tulburator, romanul ridica un mare semn de intrebare asupra modului in care omul refuza deseori sa accepte adevarul.

 

2.”Leaganul pisicii” – autor: Kurt Vonnegut

F2

Romanul invita la meditatie asupra unuia din cele mai delicate subiecte: modul in care religia se demonstreaza mai utila si mai putin periculoasa decat stiinta, in pofida multitudinii aspectelor controversate pe care le implica.

Bombardamentul orasului Hiroshima reprezinta un episod dramatic, in jurul caruia se construieste o intreaga filozofie menita sa zugraveasca in culori clare, amenintarea cumplita pe care o implica inventiile distructive ale oamenilor, odata scapate de sub control.

 

3.”Adio arme” – autor: Ernest Hemingway

F3

Reteta perfecta a romanului bazat pe binomul iubire-razboi, ambientat in timpul Primului Razboi Mondial, surprinzand absurdul care marcheaza perioadele cutremuratoare care sfasie istoria omenirii, curmand destine si desfigurand tot ceea ce ar trebui sa ramana vesnic nobil, pur, lipsit de orice intinaciune: dragostea.

 

4.”Stapanul mustelor” – autor: William Golding

F4

Daca nu v-ati imaginat pana acum chipul mortii inchis intre copertile unei carti, atunci cititi acest volum publicat in 1954, despre cosmarul unui grup de copii si adolescenti englezi, supravietuitori ai unui accident aviatic, in urma caruia raman izolati pe o insula pustie.

In tentativa lor de a se organiza si descurca singuri, dupa reguli proprii si fara controlul vreunei autoritati adulte, membrii grupului se confrunta curand cu temeri ancestrale complet irationale si comportamente antisociale, care aduc in prim-plan cele mai salbatice porniri ale naturii umane.

In esenta, romanul transmite un concept rascolitor, potrivit caruia, asa dupa cum afirma autorul, „omul produce raul, asa cum albinele produc mierea”.

 

5.”Chapaev si Vidul” – autor: Victor Pelevin

F5

Aparut in SUA sub titlul „Buddha’s Little Finger” si in Marea Britanie sub titlul „Clay Machine Gun”, romanul nu a fost inca publicat in limba romana, desi autorul acestuia, pe numele sau complet, Victor Olegovici Pelevin (n. 22 noiembrie 1962), este un personaj extrem de controversat, starnind, cu operele sale, polemici fara precedent in randurile criticilor de specialitate.

Volumul, publicat in 1996, analizeaza fara pic de menajamente, burghezia rusa a anilor 1920, doldora de birocrati stupizi, falsi poeti si militari incapabili, care graviteaza in jurul sferei intime a unor personaje aflate in situatii de criza sau de transformare – tema recurenta a romanelor lui Pelevin.

 

6.”Fight Club” – autor: Chuck Palahniuk

F6

Un roman care se bucura de o imensa popularitate, atat gratie modului explicit in care zugraveste violenta, cat si ecranizarii realizate sub bagheta regizorala a lui David Fincher, in 1999, avandu-i drept protagonisti pe Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter si Jared Leto – un veritabil carè hollywoodian de asi.

Daca un club de box ar putea avansa solutia unei forme radicale de psihoterapie, atunci „Fight Club” este volumul care puate servi drept documetatie amanuntita de proiectare a unei astfel de structuri iesite din comun.

 

7.”451° Fahrenheit” – autor: Ray Bradbury

F7

Este un volum stiintifico-fantastic, schitand caracteristicile unei societati futuriste, in care cartile sunt interzise, iar pompierii sunt transformati intr-un soi de investigatori, carora le revine sarcina de a le a „vana” si distruge, dandu-le foc. De aici si denumirea romanului – ce punctualizeaza temperatura la care se aprinde hartia – 451° Fahrenheit (233° Celsius).

Cu astfel de reguli, pe cat de rigide pe atat de absurde, oamenilor nu le mai ramane decat sa memoreze carti intregi pe de rost, pentru a le putea transmite urmatoarelor generatii, nadajduind ca intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, acestea sa recladeasca societatea, invatand din greselile inaintasilor lor.

 

8.”Sa ucizi o pasare cantatoare” – autor: Harper Lee

F8

Romanul a castigat Premil Pulitzer, tratand problematici grave, precum discriminarile rasiale, violenta si violul, fara a abndona insa tonul cald si simtul umorului.

Este probabil cel mai citit volum despre problemele rasiale din SUA, iar protagonistul sau – Atticus Finch – figura cea mai reprezentativa a eroismului rasial din literatura americana de fictiune.

 

9.”Martin Eden” – autor: Jack London

F9

Romanul a fost publicat intr-o prima faza, sub forma de „episoade”, in paginile revistei Pacific Monthly, din septembrie 1908, pana in septemnbrie 1909.

Istoriseste dificultatile cu care se confrunta un tanar de conditie modesta – un marinar care se straduieste sa devina un scriitor de succes – intr-o societate in care bogatii nu accepta „amestecul” cu saracii.

Romanul critica puternic cinismul capitalistilor – caracteristica ce-si pune amprenta pe epoca respectiva, silind o mare parte din americani, sa duca o viata de mizerie.

Este surprinzator cat de putine lucruri s-au schimbat de atunci.

 

10.”Invataturile lui Don Juan” – autor: Carlos Castaneda

F10

O carte care deschide o poarta fantastica a Universului, construind o lume guvernata de legi ce tin de o alta ordine a realitatii: volumul nu constituie analiza a unor experiente halucinante, ci un ghid de calatorie alegoric, alaturi de o calauza la fel de bizara ca lucrarea insasi: Don Juan, vrajitorul Yaqui, care cunoaste toate cararile lumilor misterioase si tainele unor forte inimaginabile, vechi de cand lumea.

      Articole recomandate