Au trecut 8 ani de cand Microsoft venea cu o noua viziune in ceea ce priveste sistemul sau de operare. Au urmat distributii radical schimbate, fata de ceea ce era obisnuit sa primeasca utilizatorul pana atunci. Windows Vista si Windows 7 au fost versiunile care anuntau o noua era in dezvoltarea sistemului de operare Windows. Acum, dupa 8 ani de schimbari, Microsoft se reintoarce la simplitate.
Gigantul american a anuntat ieri lansarea sistemului de operare Windows 8, menit sa ruleze atat pe pc-uri, cat si pe dispozitive touch screen si care are la baza conceptul Metro, concept folosit de Microsoft in Windows Phone 7.
Microsoft a prezentat, marti seară, în cadrul conferintei dezvoltatorilor, BUILD, din Anaheim, California, noi amănunte despre sistemul de operare Windows 8, care va fi disponibil atât pentru calculatoare cât si pentru tablete, de la începutul anului viitor.
Probabil ca, dincolo de design-ul si conceptul nou noute, Windows 8 are ca puncte forte adaptabilitatea la device-urile cu touch screen, precum tabletele, si rapiditatea cu care se deschide si se inchide: are nevoie doar de 8 secunde pentru a porni.
Windows 8 ofera un desktop radical schimbat fata de cel existent pana acum. Icon-urile nu mai exista, in locul lor, Microsoft introducand tile-urile, o colectie de animatii care pot fi mutate oriunde pe desktop. Reprezentantii Microsoft sustin ca, pe langa libertatea de miscare pe care o ofera, noua interfata consuma mult mai putine resurse decat cea precedenta.
Aplicatiile care rulau in Windows 7 vor rula fara probleme in noua versiune, care aduce un nou concept in ceea ce priveste functionarea programelor: acestea nu se inchid definitiv. Task manager-ul are posibilitatea de a suspenda aplicatiilepe care utilizatorul nu le foloseste. Acestea sunt reactivate cand ai nevoie de ele.
Un alt concept revolutionar sunt live tile-urile. Acestea apara laolalta cu cele clasice, doar ca se actualizeaza in timp real. Este vorba, de exemplu, de stiri de la BBC prin flux rss sau informatii despre vreme. Conectandu-se la internet, live tile-urile functioneaza ca niste widget-uri care iti aduc informatia in timp real direct pe desktop.
Functiile de maximizare sau minimizare ale tab-urilor dispar cu desavarsire. O aplicatie in Windows 8 ocupa tot ecranul, iar controlul si meniurile apar doar in cazul in care utilizatorul trage cu mouse-ul de marginea ferestrei, sau cu degetul, in cazul unui device cu touch screen.
De asemenea, meniul start, asa cum il stiam in Windows 7 dispare, iar pe desktop utilizatorul poate sa aduca ce informatii doreste sa aiba la indemana. Functia este imprumutata de la Windows Phone 7 si ofera posibilitatea adaugarii pe ecranul principal (lock screen) aplicatii precum calendar, mail si multe altele.
Fiind adaptat pentru device-urile cu touch screen, Windows 8 dispune de o tastatura virtuala, direct pe ecran, facand experienta utilizatorului cu tehnologia touch screen mult mai facila.
Windows 8 va mai avea excelenta functie de a face sharing mult mai usor cu device-urile din jurul sau printr-o tehnologie noua. Astfel, dispozitivele care vor avea implementat chip-ul NFC, vor putea sharui continut doar printr-o apasare de buton.
Alte lucruri minunate si notabile la Windows 8 sunt rapiditatea cu care se deschide si se inchide, probabil datorita noului concept de rulare a aplicatiilor, versiunea complet noua a browserului Internet Explorer 10, magazin de aplicatii si antivirus integrat.