Wikipedia pierde din autori

Jimmy Wales, fondatorul enciclopediei online Wikipedia, a declarat că site-ul pierde constant din contribuitori.

WikipediaAcesta a mărturisit că unii voluntari care asigură enciclopedia cu conținut de calitate se simt prea obosiți să urmeze procedurile laborioase de editare a articolelor. „Metodele prin care articolele pot fi modificate au devenit complicate, iar o bună parte din politicile de editare sunt impenetrabile de către utilizatorii noi”.

Conform unui studiu făcut de Associated Press, în luna martie curent Wikipedia număra în jur de 90.000 contribuitori, un număr destul de mulțumitor la prima vedere, însă în continuă descreștere. Nu se știe cât de drastică este scăderea acestei cifre, dar Wales speră ca situația să se îmbunătățească și, până în iunie 2012, site-ul să acumuleze încă cel puțin 5.000 de contribuitori

Jimmy Wales, fondatorul WikipedieiToată lumea folosește Wikipedia, dar nu toți se oferă să contribuie la dezvoltarea ei. Jimmy Wales descrie wikipedistul tipic ca pe un „tânăr entuziast de 26 de ani” care, după ce se căsătorește, are cu totul alte interese.

O cale de a crește numărul de contribuitori este punerea în aplicare a programelor universitare de integrare a procesului de editare a articolelor enciclopedice cu procesul obișnuit de studii.

Enciclopedia este o țintă comună a atacurilor din partea spammer-ilor, iar din cauză că poate fi editată de oricine, oricând pot apărea informații false sau fel de fel de glume în textul articolelor. Aceasta este una din circumstanțele care au înăsprit în așa măsură politicile de editare.

„Nu este o situație de criză, dar consider că este foarte important”, a mai adăugat Wales.

Enciclopedia în limba engleză a fost lansată peste 10 ani în urmă și numără, în prezent, peste 3,7 milioane de articole. Enciclopedia este scrisă în 282 limbi și conține, în total, în jur de 19 milioane de articole. Este al cincilea cel mai vizitat site în lume și mereu apare printre primele rezultate de pe Google.

      Articole recomandate