Vrem in Europa! Sondaj: 59% dintre moldoveni vor în UE

Dacă mâine ar avea loc un referendum unde li s-a cere să se pronunţe pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană 59% din moldoveni ar vota pentru. 14% din populație ar opta contra, 5% n-ar participa și alte 23% încă nu s-au decis. Cel puțin așa arată datele sondajului realizat de IMAS Marketing şi Sondaje, la iniţiativa şi în colaborare cu IDIS „Viitorul”.

Faţă de acum jumătate de an, procentul celor care optează tranşant pentru această opţiune a scăzut cu 3%, ceea ce denotă că oamenii privesc cu din ce în ce mai mult realism demersul de integrare europeană. Or, mai mult de o treime din persoanele intervievate, 39%, se declară nemulţumită de cursul derulării reformelor convenite cu UE. Între timp, altă treime este satisfăcută de calitatea reformelor. Cert este că fiecare al doilea moldovean crede că Guvernul Republicii Moldova este cel care trebuie să se ocupe de apropierea de Uniunea Europeană.

6 persoane din 10 sunt de părere că soarta Republicii Moldova este de a se integra în UE pe cont propriu, şi mai puţin în bloc sau „la pachet” cu Ucraina sau state din Balcanii de Vest. Liberalizarea regimului de vize cu UE este aşteptată de jumătate de populaţie în următorii 3-5 ani. Până la urmă, oamenii se arată dornici de a afla mai multe despre ceea ce presupune Uniunea Europeană şi apropierea de ea: o persoană din două susţine că ar avea nevoie de mai multă informaţie.


Între timp, doar o treime din moldoveni cred că Republica Moldova are o imagine bună în UE.  35% din respondenți consideră că RM are o imagine ună, doar 5% că este una foarte bună, 27% că este una rea, 11% – foarte rea.

Totodată, cei mai mulți moldoveni – 30% se expun contra aderării RM la NATO și doar 22% sunt pentru. 

Datele au fost colectate în perioada 3-18 septembrie 2011. Eşantionul este reprezentativ de 1103 persoane. Eroare maximală de ± 3 %.

      Articole recomandate