Vom dormi mai putin. Duminică, Moldova trece la ora de vară

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Moldova trece la ora de vară. Acele ceasornicului se vor muta cu o oră înainte respectiv, ora 01.00 va deveni ora 02.00. Care sunt avantajele şi dezavantajele acestui exerciţiu practicat de majoritatea ţărilor? În timp ce economiştii vorbesc despre beneficii, medicii atenţionează despre efectele negative asupra stării generale de sănătate. Iar oamenii, la rândul lor, nu au decât să se conformeze noului regim.

Tradiţional, în ultima duminică a lunii martie renunţăm la o oră şi trecem, în acest fel, la timpul de vară. Această practică este argumentată economic. Specialiştii în domeniu vorbesc despre o economisire esenţială a energiei electrice din contul prelungirii timpului luminos al zilei. Studiile arată că în dependenţă de gradul de industrializare a unui stat, se reuşeşte de a economisi între 0,5 şi 3 la sută din energia electrică consumată.
Şi totuşi, conform calculelor, de pe urma mutării sezoniere a acelor ceasornicului, Rusia economisea 4 miliarde megawaţi. Cu toate acestea, Federaţia Rusă a renunţat, anul trecut, la această practică invocând impactul negativ asupra cetăţenilor. Psihologii vorbesc despre o stare de disconfort provocată de stresul la care este supus organismul în această perioadă. Pe fundalul reducerii timpului de somn, scade capacitatea de concentrare şi organizare. În cazul persoanelor predispuse spre depresie lucrurile sunt şi mai complicate.
Nu le vine uşor nici copiilor.
Trecerea la ora de vară o simţim şi la nivel fizic care se poate manifesta prin variaţia tensiunii arteriale, accentuarea durerilor de cap, dereglarea ritmului cardiac.
Impactul trecerii la ora de vară asupra organismului se manifestă diferit. Diferite sunt şi părerile oamenilor vizavi de această practică.
Medicii vorbesc despre o perioadă medie de adaptare de 2 săptămâni. În această perioadă ni se recomandă să ne aflăm cât mai mult timp în aer liber, iar în caz de agravare a stării generale să ne adresăm la medic. Ideea de mutare a acelor ceasornicului a apărut ca o glumă în anul 1784 şi aparţine renumitul activist american Benjamin Franklin. Prima ţară care a schimbat ora a fost Germania, în timpul I Război Mondial. În curând această schimbare a fost urmată de toată Europa, apoi de Rusia şi SUA. Anul trecut, Federaţia Rusă a renunţat la această practică.

      Articole recomandate