Vocile din capul tău – o provocare pentru liberul arbitru?

Te-ai gândit vreodată cum iau naştere acele voci interioare, care-ţi răspund ori de câte ori conversezi cu tine însuţi? Pentru specialişti, acesta este rezultatul unui proces de-a dreptul fascinant.

Dar părerile sunt împărţite: există cei ce susţin că vocile din capul tău constituie de fapt proiecţii ale multiplelor personalităţi pe care le poate împumuta un individ într-o anumită conjuctură, aflate într-o continuă bătălie pentru a-şi adjudeca „teritoriul” şi a „controla” acţiunile persoanei respective.

Alţii socotesc că ar fi vorba despre o strategie adoptată spontan de creierul uman, pentru a construi soluţii, ipoteze sau alternative la propriile intenţii, într-o tentativă continuă de auto-apărare faţă de posibilele situaţii sau circumstanţe stresante.

Cine strigă mai tare are dreptate?

F2

Se pare că vocile interioare îmbracă veşmintele unei duble proiecţii – cea binevoitoare, care ne îndeamnă să optăm pentru acţiuni bune, constructive, pozitive şi cea răuvoitoare, care ne împinge la fapte reprobabile, la viclenii şi acţiuni cu efecte negative, atât asupra noastră, cât şi a celor din jur.

Rămâne doar să judecăm singuri dinaintea căreia dintre acestea să plecăm urechea, pentru că nu totdeauna cine strigă mai tare are şi dreptate.

E cazul să ne îngrijorăm sau nu?

F1

În opinia experţilor, acest fenomen nu constituie un motiv de îngrijorare, ci doar reprezintă un soi de experienţă personală complexă, pe care fiecare individ o constientizează în mod unic şi irepetibil, în funcţie de succesiunea evenimentelor din viaţa sa de zi cu zi şi de deciziile adoptate în contextul acestora.

Potrivit studiilor efectuate de oamenii de ştiinţă, vocile în sine nu reprezintă o problemă, ci „raportul pe care fiecare îl stabileşte cu acestea şi măsura în care le permite să se amestece în treburile sale cotidiene”.

Sugestiile sau sfaturile contradictorii pe care le recepţionăm pe această cale ar putea fi transformate aşadar într-o oportunitate de a deveni mai buni, optând pentru acele alegeri juste şi salutare, responsabile de liniştea sufletească a fiecăruia.

      Articole recomandate