Viganella, oraşul italian care are propriul soare

Viganella este un orăşel din Italia, localizat pe fundul unei văi adânci şi înconjurat de un lanţ muntos. Locuitorii orăşelului vechi Viganella, Italia , şi-au dorit ca soarele „să răsară” şi pestrada lor, motiv pentru care au încercat să facă ceva în acest sens.

 

Din cauza poziţionării geografice, pe fundul unei văi adânci şi înconjurat de munţi, orăşelul este cam privat de razele soarelui. Anual, de la mijlocul lui noiembrie şi până la începutul lui februarie, regiunea nu are deloc soare. Ivirea razelor de soare pe 2 februarie este semn de bucurie şi mare sărbătoare în rândul localnicilor.

Mulţumită arhitectului Giacomo Bonazi, care este şi designer de panouri solare, italienii au oglindă gigantică ce reflectă soarele către oraş. Un aşa oraş ce vedea rar razele soarelui a ajuns să fie luminat şi chiar încălzit.

Imensa oglindă are 40 de mp lungime, 8 metri lăţime şi 5 m înalţime. Panoul se găseşte la aproape 870 de metri deasupra oraşului.

Imensa oglindă are 40 de mp lungime, 8 metri lăţime şi 5 m înalţime. Panoul se găseşte la aproape 870 de metri deasupra oraşului. Mai mult decât atât, panoul este controlat de către un software care ştie cum anume să mişte panoul, astfel încât să fie mereu în bătaia soarelui.

Bonanzi nu a fost crezut, sută la sută, că o asemenea invenţie poate fi realizată, însă, acum, lumea se mândreşte cu munca sa. Întregul proiect a costat oraşul 100.000 de euro , dar rezultatul final a dovedit că s-a făcut o investiţie foarte bună.

 

      Articole recomandate