Uneori ai senzația că viața nu e cinstită anume cu tine, anume acum și aici, iar toate încercările de a repara situația sunt în zadar. Anume în acel moment trebuie să te oprești, să inspiri și să îți amintești de cele 3 principii ale Buddism-ului:
Dukkha: Viața e o chestie dureroasă ce provoacă suferință
Multe persoane consideră Buddism-ul o doctrină pesimistă și negativă, și asta din cauza dogmei renumite a acestei religii: “Viața e durere”. Însă problema constă în faptul că multe persoane nu înțeleg această expresie. Buddism-ul, de fapt, spune că ”Viața nu e foarte plăcută și fericită, așa că nu te mai zbate așa.”
Buddiștii susțin că suferim în mare parte din cauza că încercăm să evităm chinuri sufletești și să suprimăm emoții negative. Viața noastră e mereu însoțită de pierderi, tristețe, oboseală, plictiseală și neliniște. Aceste lucruri ne însoțesc mereu. Și dacă încercăm să le evităm prin cumpărarea gadget-urilor noi sau prin folosirea drogurilor, prin călătorii și sex nebun, atunci vom fi și mai nefericiți, dezamăgiți și triști.
Cu cât mai repede vei învăța să accepți imperfecțiunea vieții, cu atât mai puține dezamăgiri te așteaptă. Și cu atât mai simplu va fi să-ți deschizi inima lumii din jur.
Anicca: Viața e mișcare permanentă
Anicca, sau efemeritatea, înseamnă că viața e în continuăm mișcare. Niciodată nu vom putea avea acces la trecut. Și nu vom putea repeta ziua de ieri. Nu avem nici viitor. E o iluzie.
În fiecare dimineață te trezești un pic diferit, diferit de cel de ieri. Celulele noastre sunt altele. Avem alte gânduri în cap. Avem o altă temperatură a corpului. Respirăm alt oxigem. Totul în jur se schimbă, deși nu putem observa asta. Și asta se întâmplă mereu.
Când nu ne simțim confortabili, sentimentul de ”efemeritate” poate să ne liniștească. Dacă știm că nu există nimic veșnic, inclusiv durerea, atunci știm și că totul, mai devreme sau mai târziu, se va termina. Însă când suntem fericiți vrem, evident, ca acest sentiment să dureze veșnic, și ne temem de gândul că va trece. Însă trebuie să gândești altfel: dacă fericirea va trece, trebuie să te concentrezi pe ea, să primești cât mai multă plăcere de la ea.
Anatta: Tu însuți te schimbi încontinuu
Când psihiatrul își întreabă pacientul despre ce vrea să facă după ce termină terapia, majoritatea răspund că ”vor să se găsească pe sine”. Cultura noastră ne-a făcut să credem că există un ”eu” permanent, care se află fie în inima noastră, sau creier, sau ficat. Nimeni nu știe exact.
Buddism-ul, însă, spune că nu există nimic fix. Nu există un ”eu” permanent. Dacă totul din jur se schimbă, atunci și noi ne schimbăm. Personalitatea noastră se schimbă foarte rapid. Avem un corp, un loc de muncă permanent, un nume, un serviciu – tot ce ne identifică.
Dar cel mai important e faptul că nu vom rămâne la fel, dacă nu vom face aceleași lucruri. Din altă parte, viața noastră nu se va schimba dacă nu vom face în fiecare zi ceea ce e necesar pentru schimbarea ei.
Sursa: Aravel.ro