Vezi cum va sărbători Capitala 575 de ani de la fondare

Cu ocazia aniversării a 575 de ani de la fondarea Chişinăului, în Capitală  vor fi organizate mai multe evenimente festive. Sărbătoarea va demara cu un simpozion, după care vor urma şi alte manifestări. La eveniment vor fi prezenţi şi oaspeţi de onoare din mai multe ţări, printre care 28 de delegaţii din diferite state, ambasadori, primari, dar şi colective folclorice de peste hotare. Subiectul a fost discutat în cadrul şedinţei Primăriei, azi, 3 octombrie.

De Hramul Chişinăului, Capitala va găzdui, în premieră,ambasadori din Qatar, Egipt, Sudan, Angola. La ceremonie va fi prezent şi ambasadorul Spaniei, care vine în Moldova împreună cu soţia sa. Printre oaspeţii de vază se vor număra şi peste zece primari şi vice-primari din oraşele partenere, cu care Chişinăul a semnat acorduri de înfrăţire, cei mai mulţi vor fi din oraşele din România.

Toate delegaţiile străine vor fi asigurate cu transport pentru a circula prin oraş, dar şi pentru excursiile la Căpriana şi Mileştii Mici.

Viceprimarul Nistor Grozavu a solicitat ca fiecare delegaţie să fie însoţită şi „să nu se simtă străină şi părăsită”. „Sper să ne prezentăm bine, astfel ca şi în anii următori să avem oaspeţi de rang înalt”, a declarat acesta.

Totodată, la Chişinău sunt aşteptate peste 10 colective de elevi din diferite ţări, cu care Direcţia generală educaţie a Primăriei are acorduri de colaborare. Pe 12 octombrie, primăria municipiului, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi cu Asociaţia Istoricilor din Moldova va organiza o conferinţăcu genericul: „Chişinău – vatră milionară”.

Potrivit lui Lilian Carp, consilier al primarului general, în contextul aniversării a 575 de ani ai oraşului, va fi iluminat unul din monumentele istorice din Capitală.  Acesta nu a precizat, însă, despre ce monument este vorba, menţionând că va fi o surpriză.

La sărbătoare va veni trupa românească Morandi. Vor mai evolua formaţiile Zdob şi Zdub, Snails şi alte vedete ale estradei naţionale. Show-ul va începe la ora 18:30.

Concertul se va încheia cu focuri de artificii. Pe lângă aceasta, în perioada 12-15 octombrie, la Chişinău sunt programate diverse conferinţe prilejuite de Hramul Oraşului, dar şi un festival teatral.

Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport va organiza concursuri de desen şi floristică pentru copii, precum şi concerte cu participarea colectivelor artistice de copii

 

      Articole recomandate