Vezi cum este ironizat programul spaţial din Zambia, care promitea că îl va depăşi pe cel american

În anul 1964 Edward Makuka Nkoloso, un profesor de şcoală generală din Republica Zambia, anunţa că va construi un program naţional spaţial, care va depăşi tot ceea ce americanii şi sovieticii făcuseră în acest domeniu până atunci.

Nkoloso susţinea că, în scurt timp, 12 dintre cei care vor absolvi cursurile programului de astronauţi din Zambia, vor ajunge pe Marte. Acesta îşi mai propusese ca 10 pisici să păşească alături de astronauţi pe Planeta Roşie.

Nkoloso plănuise să îşi antreneze potenţialii studenţi pe un teren viran, aflat la 11 kilometri distanţă de Lusaka, capitala Republicii Zambia. Voluntarii care doreau să se înscrie în acest program trebuiau să se antreneze îmbrăcaţi în salopete şi să poarte căşti de astronauţi, informează Daily Mail.

Într-un editorial publicat la acea vreme într-un ziar, Nkoloso spunea că a apelat la ajutorul celor de la Unesco, pentru a-i acorda peste 8.5 milioane de euro în scopul finanţării aşa-zisului program spaţial.

Plecând de la acest anunţ, făcut în anii ’60, fotografa Cristina De Middel, de origine spaniolă, a realizat un proiect fotografic, în care a ironizat anunţul pe care Edward Makuka Nkoloso îl făcuse în anul 1964.

Mai jos puteţi vedea o galerie foto despre cum ar fi arătat programul spaţial din Zambia.

 

      Articole recomandate