Varza murată a moldovenilor cucerește oamenii de știință

varza-medicina-lecuitor

Bucătăria moldovenească în general, și-a cîștigat o binemeritată faimă în lume, grație rețetelor sale culinare delicioase, care stîrnesc apetitul pofticioșilor de pe toate meridianele lumii.

Deși nu este considerată un fel de mîncare de sine stătător, varza murată și zeama sa, cunoscută și sub denumirea de moare, sunt considerate un fel de panaceu universal, aducînd numeroase beneficii organismului celor ce le consumă.

Grație proprietăților sale curative, zeama de varză, obținută după toate regulile tradiționale moldovenești, pare să atragă tot mai mult atenția oamenilor de știință, interesați să studieze în laborator acest elixir miraculos, pentru a descifra misterele mecanismelor care se află la baza efectelor sale benefice asupra sănătății organismului uman.

Un veritabil medicament naturist, recomandat călduros în tratarea multor afecțiuni, pornind de la carența de vitamine și continuînd cu diferite suferințe ale stomacului, ficatului, intestinelor și nu numai, varza murată se demonstrează un excelent remediu împotriva oboselii, încetinește procesul de îmbătrînire și protejează sistemul nervos. Nu în ultimul rînd, consumul acestui aliment reprezintă o soluție ieftină și la îndemînă, în combaterea hipotensiunii, febrei și sensibilității la frig.

Nu e de mirare așadar, că Dr. Garnett Cheney, profesor la Stanford Medical School, a publicat mai multe studii, care demonstrează eficacitatea tratamentului cu zeama de varză într-o serie de boli, îndeosebi a ulcerului stomacal.
La rîndul său, British Journal of Nutrition, recomandă zeama de varză și în prevenirea cancerului, la aceeași concluzie ajungînd și alți specialiști – de această dată epidemiologi – care au demonstrat capacitatea acesteia de a încetini ritmul de multiplicare a celulelor unor tumori.

Să le spunem așadar bun venit, celor ce știu să prețuiască la justa sa valoare, varza murată de pe meleagurile noastre, sau așa cum le place anglofonilor: Welcome to the club!

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate