Universităţile vor decide cum își aleg viitorii studenți. Examene de admitere în locul mediilor de la Bacalaureat

Universităţile vor avea propriile metodologii de înmatriculare. Dacă până acum tinerii erau înscrişi la facultăţi în baza mediilor obţinute în anii de liceu, dar şi la bacalaureat, din acest an unii pretendenţi la viaţa de student ar putea susţine examene de admitere.

Forma de examinare va fi stabilită de Senatul instituţiei de învăţămînt superior şi va fi făcută publică cu cel puţin o lună şi jumătate înainte de începerea concursului de admitere. Potrivit ministerului, primirea actelor la Univeristăţi va avea loc în perioada 16 – 31 iulie. Rezultatele vor fi anunţate până pe 3 august. Concursul repetat pentru locurile neacoperite, se va desfăşura în perioada 4 – 8 august. Rezultatele vor fi anunţate până pe 10 august.

La admitere vor avea prioritate copii orfani, invalizi, cei din familii nevoiaşe şi cei ai căror părinţi au participat la acţiuni militare. Şi copii profesorilor vor avea prioritate la locurile cu finanţare la buget, doar că numai la anumite specialităţi. Actele candidaţilor care nu au fost înmatriculaţi vor fi restituite în cel mult două zile de la depunere. Pe teritoriul Republicii Moldova activează 30 de universităţi.

      Articole recomandate