Unde trăieşte Internetul – centrele de calcul Google dezvăluite, inclusiv pe Street View (Galerie Foto)

Google a deschis pentru prima dată publicului porţile centrelor sale de date, accesul fiind oferit atât unor grupuri de jurnalişti, cât şi utilizatorilor de pretutindeni, prin intermediul Street View.

Informaţiile şi legăturile către locurile unde compania îşi menţine giganticele baze de date au fost comasate în cadrul unui portal, utilizatorii curioşi putând arunca o privire în interiorul maşinăriei Google, scrie go4it.ro

Din punct de vedere tehnic, aceste centre de date ascund multe lucruri interesante. Prima ar fi eficienţa energetică, compania preferând să opteze pentru un sistem de evacuare a cantităţilor imense de energie termică prin intermediul unor coridoare speciale, în detrimentul apropierii clasice a aparatelor de aer condiţionat în podea care răcesc întregul volum de aer, chiar şi acolo nu este nevoie, şi ridică factura de energie electrică la cote ameţitoare. Căldura este preluată de instalaţii cu apă, care o disipează în exterior, în funcţie de poziţionare fiind folosită apă de râu, precum în Belgia, sau apă de mare, precum în Finlanda.

Alt aspect interesant este cel al automatizării şi optimizării spaţiului, unele centre de date folosind surse neinteruptibile de curent încorporate direct în servere şi sisteme robotizate pentru manevrarea benzilor pentru backup, economisind astfel energie, sisteme de răcire suplimentară, spaţiu şi muncă manuală.

În final, securitatea, stabilitatea şi redundanţa sunt privite extrem de serios. Este aceeaşi securitate care a împiedicat până acum orice privire aruncată pe furiş în aceste centre de date, dar care cuprinde şi echipe speciale care testează periodic capacităţile umane şi tehnice de reacţie la incendii, cutremure sau căderi majore de infrastructură.

      Articole recomandate