Unde trăiesc cei mai fericiţi oameni din lume

Cei mai fericiţi oameni din lume sunt cei care trăiesc în ţările din America Latină, potrivit unui studiu realizat recent de Gallup Inc.

Potrivit Huffington Post, sondajul realizat în rândul a 150.000 de persoane din 148 de ţări a demonstrat că oamenii cu atitudine pozitivă nu locuiesc neapărat în ţările bogate sau cu o speranţă de viaţă ridicată, ci dimpotrivă.

Participanţii la studiu au fost întrebaţi dacă anul trecut s-au odihnit bine, dacă au fost trataţi cu respect, au zâmbit sau au râs, dacă au învăţat sau au făcut ceva interesant, dar şi dacă în ziua anterioară chestionării lor au fost veseli.

În Panama şi Paraguay, 85% dintre persoane au răspuns „Da” la toate cele cinci întrebări adresate de Gallup, cele două ţări ocupând primele două poziţii în clasament. Următoarele clasate în top au fost El Salvador, Venezuela, Trinidad şi Tobago, Thailanda, Guatemala, Filipine, Ecuador şi Costa Rica.

Foarte multe răspunsuri afirmative au fost înregistrate şi în Guatemala, ţara afectată mai mulţi ani de un război civil şi cu o rată a criminalităţii extrem de ridicată.

În Guatemala, există o cultură a oamenilor prietenoşi care zâmbesc tot timpul”, a declarat Luz Castillo, un instructor de surf. „În pofida tuturor problemelor cu care ne confruntăm, suntem înconjuraţi de frumuseţea naturii ce ne permite să lăsăm totul deoparte”, a argumentat acesta.

Un alt participant la studiu afirmă că viaţa este scurtă, astfel că nu trebuie să existe motive de tristeţe. „Chiar dacă ai fi bogat, tot ar exista probleme”, a spus Maria Solis.

Studiul a relevant că populaţia Americii Latine are tendinţa de a acorda mai multă atenţie relaţiilor sociale, familiei şi religiei, în ciuda lipsurilor materiale sau a problemelor cu care se confruntă zilnic.

Global, sunt fericit pentru că aceasta este o ţară cu multe resurse naturale, o ţară care joacă un rol important în lume”, a declarat Carlos Martinez, un locuitor din Panama. “Suntem oameni din Caraibe, suntem oameni cărora le place să sărbătorească, să mănânce bine şi să trăiască cât de bine pot. Sunt multe posibilităţi aici, trebuie doar să te sacrifice puţin”, a adăugatel.

Pe de altă parte, persoanele din ţările foarte dezvoltate, precum Germania sau Franţa, au manifestat o atitudine mai negativă. Eduardo Lora, unul dintre cercetătorii care s-au ocupat de întocmirea clasamentului, explică acest lucru prin faptul că, “în unele culturi, există tendinţa de a răspunde la orice întrebare într-un mod pozitiv”.

Cel mai jos în top s-au clasat Irak, Armenia şi Singapore. “Să te simţi nefericit este parte a mentalităţii naţionale aici”, a precizat sociologul Agaron Adibekian. “Armenilor le place să fie trişti pentru că în istoria ţării au avut loc atât de multe revolte”, a continuat acesta.

      Articole recomandate