Unde a ajuns sticla cu mesajul de rămas bun al unui tânăr care a murit înecat pe Titanic

Un mesaj de rămas bun ascuns într-o sticlă cu apă sfinţită a fost aruncat peste bord de către un pasager de pe Titanic cu câteva clipe înainte ca nava să se scufunde. Sticluţa a fost donată de familia victimei unui centru de patrimoniu din Cork.

Sticla cu apă sfinţită i-a fost dăruită lui Jeremiah Burke de către mama sa înainte ca tânărul de 19 ani să plece spre SUA. Când Titanicul s-a scufundat pe 15 aprilie 1912, Jeremiah a scris un mesaj de rămas bun pe care l-a pus în sticla goală şi l-a aruncat în mare. Tânărul a murit înecat, dar sticla a ajuns la mal în Dunkettle, la doar câţiva kilometri de casa părintească unde Burke a copilărit. Pe mesaj scria „De pe Titanic, la revedere tuturor, Burke din Glanmire, Cork”. De sticlă era legat un şiret de-al lui Jeremiah.

Una dintre nepoatele lui Jeremiah Burke, Mary Woods, a donat sticla cu mesaj Centrului de Moşteniri Cobh.

Femeia a povestit că strămoşul său a plecat spre America împreună cu verişoara lui de 18 ani, Nora Hegarty, cu intenţia de a-şi întâlni două surori, care ajunseseră în Boston cu un an înainte. Amândoi tinerii au murit înecaţi în urma scufundării navei.

Mama lui Jeremiah a aflat de soarta băiatului ei la câteva zile de la tragedie. La mai puţin de un an după ce mesajul fiului ei găsit pe plajă i-a parvenit, femeia îndurerată a murit.

Biletul lui Jeremiah Burke va face parte din expoziţia Titanic de la Cobh Heritage Centre.

      Articole recomandate